Voormalig president Figueres neemt vroege voorsprong in peilingen Costa Rica

7 February 2022

Comments: 0

Maandag 07 februari 2022- De voormalige president van Costa Rica, Jose Maria Figueres, heeft een vroege voorsprong genomen bij de nationale verkiezingen van het Latijns-Amerikaanse land. Figueres, die president was van 1990 tot 1994, had 27 procent van de stemmen en 63 procent van de stemmen geteld, zei het hoogste kiestribunaal van het land uren nadat de stembureaus op zondag waren gesloten. Vroege resultaten toonden aan dat econoom Rodrigo Chaves en conservatieve evangelische prediker Fabricio Alvarado Munoz strijden om de tweede plaats, met 16 en 15 procent van de stemmen.

Een kandidaat moet 40 procent van de stemmen winnen om een ​​tweede ronde te voorkomen die op 3 april staat gepland. Costa Rica, met zijn groene economie en bloeiende toeristenindustrie, wordt lange tijd gezien als een baken van stabiliteit in de regio, maar peilingen hebben aangetoond dat werkloosheid, corruptie en sluipende kosten van levensonderhoud de grootste zorg zijn voor 3,5 miljoen stemgerechtigden in het land van vijf miljoen mensen.

De werkloosheid in Costa Rica is al meer dan tien jaar gestaag gestegen en bereikte 14,4 procent in 2021. Vorig jaar was het armoedecijfer 23 procent, terwijl de overheidsschuld 70 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg. Ondertussen heeft de zittende centrumlinkse president Carlos Alvarado te maken gehad met onrust over voorstellen om belastingen te verhogen om tekorten te compenseren.

Kiezer Francisco Zeledon vertelde het persbureau AFP dat stemmen het belangrijkste wapen is dat we hebben om problemen op te lossen. We moeten armoede oplossen en banen creëren voor mensen, zei de 35-jarige.

In de hoofdstad San Jose zei Enrique Romero, een 52-jarige bouwvakker, dat hij op Figueres zou stemmen. Ik wil dat de dingen verbeteren, dat de overheid beter functioneert, vertelde Romero aan persbureau Associated Press. “De situatie is kritiek. Het gaat niet om teruggaan naar het verleden, maar om vooruitgaan en leren van ervaringen.”
Alle 57 zetels van de Wetgevende Vergadering waren ook voor de verkiezingen op zondag, maar een verdeelde wetgevende macht wordt waarschijnlijk geacht, waarbij
lokale media voorspellen dat de Nationale Bevrijdingspartij (PLN) van Figueres de meeste zetels zou winnen met 19, maar ver achterblijft bij een meerderheid.

PLN is opgericht door de vader van Figueres, Jose Figueres Ferrer, die in de jaren veertig, vijftig en zeventig ook drie keer de president van het land was. De jongere Figueres is ondervraagd over een adviesvergoeding van $ 900.000 die hij na zijn presidentschap ontving van het telecommunicatiebedrijf Alcatel terwijl het streed om een ​​contract met het nationale elektriciteitsbedrijf. Hij werd nooit beschuldigd van enige misdaad en ontkende enig vergrijp.

Chaves is een voormalige ambtenaar van de Wereldbank die een anti-establishment reputatie heeft opgebouwd terwijl hij het ministerie van Financiën leidde onder de aftredende president Alvarado. Chaves heeft te maken gehad met beschuldigingen dat hij eerder in zijn carrière was gecensureerd wegens seksuele intimidatie. Hij heeft de beweringen op het
campagnespoor ontkend.

Ondertussen vraagt ​​Munoz, die tweede werd bij de presidentsverkiezingen van 2018 in Costa Rica, de steun van de evangelische gemeenschap, die ongeveer 20 procent van
de bevolking van het land uitmaakt.

-Bron: Aljazeera-