Vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland Beëindigd

2 March 2022

Comments: 0

Woensdag 02 maart 2022- De vredesgesprekken tussen delegaties uit Moskou en Kiev over de beëindiging van het conflict, zijn afgelopen. Er zal binnenkort nieuw overleg plaatsvinden, laten de delegaties weten. De ontmoeting vond plaats in het zuidoosten van Wit-Rusland.

De Russische en Oekraïense onderhandelaars zijn teruggekeerd naar hun hoofdsteden waar ze zullen voorleggen wat er is gezegd op het overleg. Dat verklaarde de Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoliak. Volgens een Oekraïense onderhandelaar plannen Rusland en Oekraïne een “tweede ronde” van onderhandelingen. Die zou “snel” plaatsvinden, mogelijk binnen enkele dagen al. De delegaties zouden “belangrijke punten hebben bepaald”, waar in de volgende gesprekken “vooruitgang kan worden geboekt”, verklaarde Kremlin-raadgever Vladimir Medinski. De nieuwe gespreksronde zou plaatsvinden aan de Pools-Oekraïense grens.

Volgens een Russische onderhandelaar was de Oekraïense delegatie bereid “te luisteren en diepgaande besprekingen te voeren over relevante kwesties”. De Oekraïense president had op voorhand geen hoge verwachtingen van de vredesgesprekken met Rusland, maar wilde wel een poging wagen. In een toespraak liet Zelenski zondag al verstaan dat hij sceptisch is. Kiev wil een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen, stelt de Oekraïense president. Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne gewoon voort. Het Oekraïense leger laat wel weten dat Rusland het tempo van het offensief in tussentijd heeft vertraagd.