VS en Minneapolis zetten zich schrap voor slotdag in proces George Floyd

19 April 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 19 april 2021 – De Amerikaanse stad Minneapolis staat op scherp. Daar houden aanklagers maandag hun slotpleidooi in de zaak tegen oud-politieman Derek Chauvin en diens rol in de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Ook de verdediging van Chauvin komt aan het woord. Vervolgens buigt een jury zich over de schuldvraag.

Goed om te weten:
De jury buigt zich over de vraag waaraan Floyd precies is overleden.
Ook zal de jury moeten beoordelen of het handelen van Chauvin gerechtvaardigd was.
Chauvin drukte tijdens de arrestatie in mei 2020 zijn knie bijna negen minuten lang in de nek van Floyd. Floyd overleefde de arrestatie niet.
De beelden van de arrestatie gingen de wereld over en maakten een hoop los. Floyds dood leidde in de Verenigde Staten en talloze andere landen tot grote protesten tegen racisme en politiegeweld.
Omstanders die waren opgeroepen om te getuigen in de zaak, waren meer dan eens tot tranen geroerd tijdens hun verklaringen. Zo ook de toen zeventienjarige Darnella Frazier, die de geruchtmakende beelden schoot.

Frazier zei dat het haar nog altijd spijt dat ze niet meer heeft gedaan om Floyd op een of andere manier te hulp te schieten. Datzelfde zei ook de brandweervrouw die tot wanhoop toe de agenten ter plaatse aanspoorde eerste hulp te verlenen.

Charles McMillian, een andere omstander die in het getuigenbankje terechtkwam, brak toen hij zei dat hij Floyd nog om zijn moeder had horen roepen, vlak voordat hij buiten bewustzijn raakte.

-nu.nl-