VS en Venezuela praten over olielevering

10 March 2022

Comments: 0

Donderdag 10 maart 2022- Afgelopen weekend reisden afgevaardigden van de Amerikaanse regering naar Caracas. Daar was er een dialoog over de energievoorziening, met de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

De VS en Venezuela hebben de diplomatieke betrekkingen verbroken, nadat Maduro in 2019 voor een tweede termijn werd gekozen. Naast de erkenning van oppositiewetgever Juan Guaido als interim-president, legde Washington een ernstige economische blokkade op tegen Caracas. Dit, om te voorkomen dat Venezuela zou onderhandelen over zijn ruwe olie, die 96 procent van het inkomen van het land vertegenwoordigde, op de Amerikaanse markt.

De regering-Maduro heeft echter krachtige steun gekregen van Rusland, China en Iran om dergelijke sancties tegen te gaan en olie naar andere landen te exporteren.
Momenteel bestudeert het Witte Huis hoe de olie-invoer uit Rusland kan worden verminderd, zonder de Amerikaanse consumenten te schaden te midden van een olieprijsstijging; een vat olie kostte afgelopen week gemiddeld meer dan $ 115.

“Om dit te bereiken, zullen de Verenigde Staten proberen een deel van de olie die ze uit Rusland kopen, te vervangen door de olie die ze drie jaar geleden niet meer uit Venezuela kochten”, vertelde Mariano de Alba, expert van de International Crisis Group, aan een Frans persbureau. Gisteren heeft president Joe Biden een verbod aangekondigd op de import van olie uit Rusland.