VS komen met nieuw economisch partnerschap met Latijns-Amerika

11 June 2022

Comments: 0

Zaterdag 11 juni 2022- President Joe Biden kondigde woensdag een voorgesteld nieuw economisch partnerschap van de VS met Latijns-Amerika aan, gericht op het tegengaan van de groeiende invloed van China. Dat deed hij bij de aftrap van de Summit of the Americas.

Biden, gastheer van de regionale top in Los Angeles, probeerde de verzamelde leiders te verzekeren van de toewijding van zijn regering aan de regio, ondanks de knagende bezorgdheid dat Washington soms nog steeds probeert zijn armere zuidelijke buren te dicteren. De line-up van bezoekende staatshoofden en regeringsleiders werd teruggebracht tot 21, nadat Biden Cuba, Venezuela en Nicaragua had uitgesloten. Dat heeft de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador en verschillende andere leiders ertoe aangezet om uit protest weg te blijven.

Biden wil Latijns-Amerikaanse landen een alternatief bieden voor China. Die landen vragen meer economische betrokkenheid van de VS, inclusief meer investeringen en voortbouwen op bestaande handelsovereenkomsten. Biden schetste zijn plan toen hij de top opende, die was bedoeld als een platform om het leiderschap van de VS te demonstreren bij het nieuw leven inblazen van de Latijns-Amerikaanse economieën en het aanpakken van recordniveaus van illegale migratie aan de grens tussen de VS en Mexico.

Maar zijn agenda is ondermijnd door de gedeeltelijke boycot door leiders, die ontstemd zijn over het besluit van Washington om de belangrijkste linkse tegenstanders in de regio uit te sluiten. Het Amerikaanse plan stelt ook voor om de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB nieuw leven in te blazen en banen voor schone energie te creëren.