Waarde bitcoin fors onderuit door nieuws over Tesla en Musk

14 May 2021

Comments: 0

Vrijdag 14 mei 2021- De waarde van de bitcoin heeft een flinke knauw opgelopen door het nieuws dat autobouwer Tesla stopt met het accepteren van de digitale munt als betaalmiddel. De prijs van bitcoin zakte donderdagmiddag onder het niveau van 50.000 dollar. De waarde van de digitale munt kreeg een tik te verwerken na opmerkingen van Tesla-baas Elon Musk. Die noemde het energieverbruik voor het minen van de munt krankzinnig. De mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen werd geschrapt.

Het recordniveau van de bitcoin lag eerder op meer dan 60.000 dollar. De koers van de digitale munt ethereum ging ook flink omlaag, net als de Dogecoin. Musk plaatste op Twitter een grafiek van de universiteit van Cambridge waaruit blijkt dat het energieverbruik voor het vervaardigen van bitcoins dit jaar omhoog is geschoten. Het is de tweede dag op rij dat hij het minen van crypto’s bekritiseert voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Het minen zou 66 keer meer elektriciteit verbruiken dan eind 2015.

In februari kondigde Tesla aan dat het mogelijk zou worden om met bitcoins te betalen bij het Amerikaanse bedrijf. Er werd toen ook aangekondigd dat Tesla een investering van 1,5 miljard dollar had gedaan in bitcoins. Kenners hebben al langer aangegeven dat de milieu-impact van het delven van digitale munten een risico kan vormen voor de cryptomarkt. De meeste delvers van cryptomunten zijn te vinden in China, waar veel gebruikt wordt gemaakt van steenkoolcentrales voor het opwekken van elektriciteit. Tesla gaat zijn bitcoins niet verkopen, maar kijkt wel naar andere cryptomunten die minder fossiele energiebronnen verbruiken. Musk zei te blijven geloven in de toekomst van digitale valuta.

De bitcoin werkt op basis van blockchain-technologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de 10 minuten aangevuld met een nieuwe ‘bladzijde’ met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen of delven. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

-Het Parool-