Waarom FC Barcelona er niet in slaagde om Messi vast te leggen

6 August 2021

In: Sport
Comments: 0

Vrijdag 06 augustus 2021 – Na maanden van onduidelijkheid en speculaties maakte FC Barcelona donderdag verrassend bekend dat Lionel Messi definitief vertrekt. De clubloze Argentijn wilde blijven en er lag al een akkoord over een contract tot medio 2026, maar de Catalanen kunnen de deal niet rondkrijgen. Dit is waarom.

FC Barcelona verkeert in grote financiële problemen. Het Spaanse Marca meldde begin dit jaar dat de club van trainer Ronald Koeman een schuld van ruim 1 miljard euro heeft en dat betekent dat Barcelona creatief moet zijn op de transfermarkt. Het is geen toeval dat FC Barcelona met Memphis Depay, Sergio Agüero en Eric García vooral transfervrije spelers strikte en dat de club een serieuze poging deed om de destijds eveneens transfervrije Georginio Wijnaldum te halen.

Competitieorganisator La Liga hanteert een salarislimiet. Om ondanks de schuldenlast aan de financiële regels te blijven voldoen, moet Barcelona het salarisbudget ten opzichte van vorig jaar met zo’n 200 miljoen euro terugbrengen. Grootverdiener Messi had het er volgens Spaanse media voor over om veel in te leveren – zijn salaris zou naar verluidt minimaal gehalveerd worden – maar zelfs dat was niet genoeg voor groen licht. Ook andere creatieve constructies bleken niet genoeg.

FC Barcelona kreeg het nog niet voor elkaar om dure spelers te verkopen. Om ruimte te maken voor Messi, was het voor Barcelona in ieder geval zaak om spelers met een fors salaris van de hand te doen. Spaanse media speculeerden de afgelopen maanden regelmatig over een vertrek van spelers als Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho, maar het dure drietal werd (nog) niet verkocht en drukt nog altijd op het salarishuis.

-nu.nl-