Wapenfabriek in Spanje en premier Sánchez ontvangen bombrieven uit Oekraïne

1 December 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Een wapenfabriek in het Spaanse Zaragoza en de Oekraïense ambassade in Madrid hebben bombrieven uit Oekraïne ontvangen. Een ambassademedewerker raakte gewond toen een aan de ambassadeur gerichte envelop ontplofte bij het openen. Ook blijkt nu dat er een “ontvlambare brief” op weg was naar de Spaanse premier Pedro Sánchez.

De Spaanse politie onderzoekt als de zaken met elkaar te maken hebben. Spaanse media melden dat op alle bombrieven hetzelfde emailadres was geschreven.

Uit het onderzoek blijkt dat de bombrieven voor de fabriek en de ambassade niet de enige waren. Zo onderschepte de Spaanse politie op 24 november een vergelijkbare brief die op weg was naar premier Sánchez.

De luchtmachtbasis Torrejón in de buurt van Madrid ontving donderdag eveneens een envelop met explosieven. Het Spaanse ministerie van Defensie kreeg donderdag een brief die leek op de brief die op weg was naar Sánchez.

Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert. De fabrikant sloeg alarm toen na het incident op de ambassade ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd.

Draad in envelop moest explosief laten afgaan

De veiligheidsdiensten constateerden bij een scan van de envelop dat er een draad in was bevestigd. Die moest een explosief laten afgaan als het poststuk werd geopend. De envelop werd daarna gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba riep naar aanleiding van de brieven op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.

Wat de motieven achter de brieven zijn en wie de bomenveloppen heeft verstuurd, is nog onbekend.

-nu.nl-