Wat met de wisselkoers gebeurt is vreemd

7 September 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Ondervoorzitter, tevens econoom van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, zegt dat de stijging van de wisselkoers heel vreemd is. De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar stond dinsdag 6 september op SRD 26,10 voor de aankoop en voor de verkoop was dat SRD 26,40. Volgens de econoom ziet geen enkel land in een IMF-programma zijn koers zo gek lopen. “Over het algemeen in een IMF-program komt er geld van het IMF in je begroting en je reserves waardoor je de koers stabiel kan houden.

Er kan wel een zwevende koers zijn, maar er is evenwicht tussen uitgaven en inkomsten,” zegt Ramautarsing. Ook geeft de econoom objectief aan dat hij geen enkele reden ziet waarom die koers niet op SRD 21 had kunnen blijven. “Maar subject gebeuren er een heleboel dingen. In de 25 maanden die deze regering aanzit, hebben ze alle vertrouwen verspeeld. De regering heeft ons belogen en bedrogen. Mensen en het bedrijfsleven zien geen perspectief en het lijkt erop alsof het de komende twee jaar niets gaat veranderen. Dus die koers gaat omhoog door subjectieve factoren,” maakt de econoom duidelijk.

Hij verwacht dat als de regering zaken niet anders gaat aanpakken wij een hogere koers zullen krijgen de komende dagen. “Hoe hoog zal het zijn,” vraagt Ramautarsing zich af.