We gaan dit jaar wereldwijd 2 procent zuiniger om met energie dan vorig jaar

2 December 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Energiebesparende maatregelen zijn dit jaar wereldwijd in een stroomversnelling geraakt, laat het Internationaal Energieagentschap (IEA) weten. Dit komt voornamelijk door de sterk gestegen prijzen voor olie, gas en elektriciteit.

Er werd volgens het IEA wereldwijd 2 procent zuiniger omgegaan met energie dan vorig jaar. Investeringen in bijvoorbeeld isolatie van huizen en beter openbaar vervoer leverden in 2022 een vier keer zo grote besparing op als een jaar eerder.

In de afgelopen twee jaar was het door de coronapandemie moeilijker om kantoren, huizen en fabrieken te verduurzamen, maar het huidige besparingstempo ligt ook veel hoger dan dat van voor corona. Toch is het huidige tempo volgens het IEA te laag, als we in 2050 per saldo geen CO2 meer willen uitstoten.

IEA-directeur Fatih Birol vergelijkt de situatie waarin we nu zitten met de oliecrisis van de jaren zeventig. Als gevolg van een olieboycot door Arabische landen gingen overheden toen ook over tot actie om auto’s, gebouwen en apparatuur zuiniger te maken.

“In de huidige energiecrisis zien we opnieuw dat energie-efficiëntie een prioriteit wordt. Dat is van cruciaal belang om met deze crisis om te gaan”, zegt Birol, die erop wijst dat deze ingrepen ook van belang zijn om klimaatverandering tegen te gaan.

-nu.nl-