Weer confrontaties op Tempelberg, Israëlische politie valt heilig gebied binnen

22 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 22 april 2022 – De Israëlische oproerpolitie is vanochtend bij gewelddadige confrontaties met Palestijnen opnieuw één van de gevoeligste plekken in het hart van Jeruzalem binnengevallen. Tijdens de derde vrijdag van de Ramadan bestormden politiemensen in volle oproeruitrusting het gebied rond de al-Aqsa-moskee.

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zijn er zeker 31 Palestijnen gewond geraakt, van wie twee ernstig. De Israëlische politie meldt dat een politievrouw gewond is geraakt.

Israël zegt dat er vanochtend vroeg honderden gewelddadige Palestijnse demonstranten waren op het terrein van de Tempelberg, waar de moskee staat. Zij gooiden stenen en vuurwerk naar de Israëlische ordetroepen. Israël zegt met ingrijpen te hebben gewacht tot moslims in de moskee hun gebeden hadden beëindigd.

Het geweld werd al verwacht. De spanning is groot op de plek, die voor zowel joden als moslims heilig is. Het is het gebied boven op de Tempelberg, die moslims omschrijven als het edele heiligdom, rond de al-Aqsa-moskee, en met de gouden Rotskoepel, waar voor joden ooit de belangrijkste tempel stond.

Dit jaar vallen belangrijke islamitische, joodse en christelijke feestdagen samen, wat de spanningen verhoogt. Palestijnen en de Israëlische politie raakten de afgelopen weken vaker slaags. Vorige week vielen Israëlische ordetroepen op een uiterst gevoelig moment, namelijk tijdens het ochtendgebed in de ramadan, zelfs de al-Aqsa-moskee binnen. Dat komt zelden voor en werd juist nu door de Palestijnen gezien als onnodig en een ultieme provocatie.

Het Israëlische gezag op de Tempelberg heeft bepaald dat vanaf vandaag geen joodse bezoekers op de berg mogen komen, omdat de laatste tien dagen van de Ramadan zijn ingegaan.

Palestijnse ‘rode lijn’

Deze week werden voor het eerst in maanden ook raketten richting Israël afgevuurd vanuit Gaza. Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, had al gewaarschuwd dat elk incident bij de al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem overschrijding van een “rode lijn” zou betekenen. De militante Palestijnse beweging beschuldigde Israël ervan aanvallen op gelovigen te tolereren.

De Israëlische premier Bennett zei daarop dat Hamas bezig is met een lastercampagne en dat Israël er juist alles aan doet om alle religieuze groepen veilig te laten genieten van hun feestdagen.

De raketaanvallen werden allemaal onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem, maar Israël voerde dinsdag als reactie luchtaanvallen uit op de Gazastrook.

-nos.nl-