Wetten ter aantrekken investeerders moeten worden herzien

9 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 09 juni 2021 – Verschillende wetten die nodig zijn voor een sterk investeringsklimaat en daarmee het aantrekken van investeerders ook mogelijk maken, zullen noodzakelijkerwijs moeten worden herzien. Suriname zal om de economie te herstellen niet alleen haar schulden moeten herstructureren, maar ook de nationale productie moeten aanjagen. Daarvoor is het volgens president Chandrikapersad Santokhi noodzakelijk dat er nieuwe investeringen komen.

In dit kader is het van belang de nationale wetgeving aan te passen. Ons fiscaal klimaat is aan dringende herziening toe. Deze moet investeringsvriendelijk worden gemaakt. Zowel de belastingvoet als de tarieven voor winstbelasting op ondernemingen zijn aan herziening toe. Ons verdragsnetwerk – zowel belastingverdragen als ook investeringsverdragen – moeten verbeterd worden. Het staatshoofd merkt op dat Suriname slechts twee belastingverdragen en één investeringsverdrag heeft. “Dat is uit de tijd en dit zal significant moeten worden uitgebreid.”

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een nieuwe investeringswet. Deze wet biedt fiscale faciliteiten en zal op korte termijn worden afgerond. Verder zal het sterk verouderde civiel- en bestuursrecht moeten worden gericht naar de huidige omstandigheden. Het concept Burgerlijk Wetboek, dat meer dan tien jaren klaarligt, zal versneld moeten worden aangenomen. Ook een Algemene Wet Bestuursrecht en een Wet Openbaarheid van Bestuur zullen moeten komen. Deze zijn ook in voorbereiding.

Er is reeds een investeerder om een duurzame waterstoffabriek en energiecentrale te bouwen. Deze is inmiddels met de eerste werken begonnen om de investering te realiseren. Tegelijkertijd is de afdeling Foreign Direct Investment (FDI) binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bezig om meer investeerders binnen te halen. De FDI moet zorgen voor een rode loper behandeling voor buitenlandse investeerders. De faciliteiten om FDI optimaal te doen draaien, worden nu reeds voorbereid.

Ook projecten met betrekking tot de Hennepteelt zullen worden opgepakt. Diverse investeerders hebben zich hiervoor aangemeld. Er is een commissie ingesteld die de wetgeving zo snel mogelijk in orde moet maken. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan verbetering van local content in het kader van de olievondsten. Ook hieruit zullen enorme investeringen voortvloeien in Suriname.

-Kabinet van de President-