Zeker 2000 mensen geëvacueerd, vanwege bosbrand in California

1 August 2022

Comments: 0

In de Amerikaanse staat Californië is een bosbrand snel uitgegroeid tot de grootste brand van het jaar tot nu toe. De McKinney-brand, in de buurt van de grens met Oregon, begon vrijdag en groeide in 48 uur naar ruim 20.000 hectare. Zeker tweeduizend mensen zijn geëvacueerd.

Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodsituatie afgekondigd voor het gebied. Onder de evacuaties waren ook minstens zestig hikers, die de afgelegen Pacific Coast Trail bewandelden in het gebied. Die route loopt vanaf de zuidelijke grens met Mexico via Californië, Oregon en Washington naar de grens met Canada. Volgens de autoriteiten waren de hikers niet in direct gevaar, maar vanwege de onvoorspelbaarheid van de brand werden ze uit voorzorg opgehaald door hulpdiensten. In het gebied heersen zogenoemde ‘rode vlag’-weeromstandigheden. Die maken het bestrijden van het vuur moeilijk. Het gaat dan vooral om hitte, droogte en een sterke wind. Het vuur kan zich hierdoor makkelijk verspreiden.

In de afgelopen weken was de Oak Fire, in de buurt van het nationale park Yosemite, nog de grootste brand van het jaar. Die brand is inmiddels 19.000 hectare groot en “voor 65 procent onder controle”. Tientallen huizen zijn verwoest door het vuur. Er vielen geen gewonden.