Zelensky tegen Kamer: ‘Stop met energie uit Rusland, met miljarden voor oorlog

31 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 maart 2022 – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Nederland er donderdag toe opgeroepen de handel met Rusland te stoppen, geen energie meer uit Rusland te halen en te helpen met de wederopbouw van zijn land. Zelensky hield een historische toespraak in de Tweede Kamer. Het was de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd het parlement tijdens een formele vergadering toesprak.

“Stop met alle handel met Rusland, de energie, zodat jullie geen miljarden bijdragen aan de oorlog”, richtte Zelensky zich tot de Kamerleden. Hij pleitte voor sterkere sancties.

De Oekraïense president deed ook een verzoek om meer wapensteun. “Dat helpt ons bij het vechten. We moeten wapens hebben om onze steden te bevrijden.” Zelensky vroeg specifiek om luchtafweer en meer stingers (verdedigingswapens). Daarnaast vroeg hij Nederland om invloed uit te oefenen op internationale instellingen om ervoor te zorgen dat oorlogsmisdaden bestraft worden. Ook hoopt Zelensky dat Nederland wil helpen met de wederopbouw van Oekraïne.

In de zaal waren ook de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko, en de Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, Jennes de Mol, aanwezig. Zij zaten achter in de zaal, naast premier Mark Rutte en ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie).

Halverwege de toespraak bedankte Zelensky Nederland, de burgers en politici. Aan het einde richtte de Oekraïense president zich nog even tot Rutte. “Ik ben ervan overtuigd dat dit ons samenzijn in het Europese huis sterker kan maken. Met onze kracht, met onze mensen, met onze kunde om vrijheid te beschermen. Dat weet jij ook, Mark. Ons EU-lidmaatschap is van jullie afhankelijk”, zei Zelensky.

Een paar weken geleden heeft Oekraïne laten weten dat het lid wil worden van de EU, het liefst via een versnelde procedure. De EU heeft deze wens ontvangen en de regeringsleiders van de 27 lidstaten hebben de kwestie meerdere keren besproken in Brussel. Rutte is tot nu toe terughoudend over het lidmaatschap en

benadrukte dat een land niet versneld kan toetreden en dat een toetredingsproces “niet politiek” moet worden.

Aan het einde van zijn toespraak, die ongeveer twintig minuten duurde, kreeg Zelensky een staande ovatie van de Tweede Kamerleden en de aanwezige bewindspersonen.

-nu.nl-