Zesde stormdag op rij zorgt voor nieuw record in Nederland

21 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 21 februari 2022 – Doordat er maandagochtend een uur wind van categorie 9 boven Vlieland werd gemeten, was er voor de zesde dag op rij officieel een storm in Nederland. In ons land heeft men nog nooit zo’n reeks gemeten. De vijfdaagse opeenvolging van stormen komt vaker voor. Volgens Weerplaza vond de tweede storm plaats in februari 2014 . Zes stormdagen op rij hebben zich echter nooit voorgedaan sinds deze werd gemeten door meteorologische diensten. Het record is het resultaat van drie stormen die de afgelopen dagen door Nederland zijn getrokken met elk twee stormachtige dagen. Orkaan Dudley trok woensdag en donderdag door het land, gevolgd door zware storm Eunice op vrijdag en zaterdag. Zondag en maandag arriveerde Franklin later.

De stormen hadden de nodige overlast en schade tot gevolg. Eunice zorgde op vrijdag zelfs voor code rood in grote delen van het land. Vanwege zware windstoten geldt maandag nog code geel in heel Nederland.

Het record houdt het niet vol

Volgens Weerplaza wordt het record voor orkaandagen dinsdag niet verlengd tot 7. Hoewel de wind af en toe bleef waaien, was hij “relatief laag vergeleken met alle stormen van de afgelopen zes dagen”. In de kustgebieden zijn er nog windstoten tot 100 km per uur mogelijk. Maar dat is niet genoeg om het een orkaan te noemen. In de loop van de week wordt de wind zachter.

-nu.nl-