Ziekenhuizen zien aantal agressieve patiënten en bezoekers sterk toenemen

29 November 2022

Comments: 0

Ziekenhuizen in heel Nederland zien steeds vaker agressieve patiënten en bezoekers. En er is meer aan de hand dan het ‘korte lontje’ dat we hebben overgehouden aan de coronapandemie, zeggen woordvoerders. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere grote ziekenhuizen in Nederland.

Tijdens de coronapandemie meldden bijna alle ziekenhuizen meer agressie-incidenten. Patiënten en bezoekers waren gefrustreerd en hadden vaker een ‘kort lontje’ vanwege de beperkende maatregelen, zeggen verschillende woordvoerders. Maar nu komt agressie onder patiënten en bezoekers nog vaker voor dan voor of tijdens de pandemie.

Zo is het aantal agressie-incidenten in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om verschillende vormen van agressie. Soms worden spullen vernield, er wordt tegen het personeel geschreeuwd en gescholden, en ook discriminatie en fysiek geweld komen voor.

Fysiek geweld vindt vooral plaats door patiënten, met name op de spoedeisende hulp, de afdeling neurologie, geriatrie en psychiatrie. In veel gevallen gaat het om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de coronapandemie golden in ziekenhuizen veel beperkende maatregelen. Patiënten konden bijvoorbeeld minder bezoek krijgen. Daarnaast stond het zorgpersoneel onder hoge druk waardoor patiënten soms minder hulp kregen dan normaal.

“De individualistischere samenleving speelt een rol, net als de oorlog in Oekraïne die tot hogere prijzen heeft geleid”, zegt een woordvoerder. Daardoor hebben mensen meer zorgen en spelen er soms sterke emoties die kunnen leiden tot agressief gedrag. “Stress en privéproblemen zijn vaak de oorzaak van agressie”, stelt het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.

Een woordvoerder van het Isala ziekenhuis zegt dat ook een taalbarrière een reden voor agressie kan zijn. “Maar dat mag nooit leiden tot agressie of fysiek geweld tegen onze zorgmedewerkers”, zegt het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). “Soms zijn patiënten het niet eens met het ontslagbeleid”.

De toename van agressie tegen zorgmedewerkers heeft meerdere gevolgen. Het ziekenhuis zegt ook dat agressie en grensoverschrijdend gedrag zichtbaarder is geworden. Meerdere ziekenhuizen hebben om deze reden nieuw beleid gemaakt om de gevolgen van agressie zo veel mogelijk te verminderen. Ziekenhuizen bieden psychische hulp aan medewerkers die te maken krijgen met agressie.

-nu.nl-