ZO’N 330.000  KINDEREN  SEXUEEL MISBRUIKT  BINNEN FRANSE  KATHOLIEKE KERK

6 October 2021

Comments: 0

WOENSDAG 6 OKTOBER 2021- Franse katholieke geestelijken hebben sinds 1950 zeker 216.000 personen seksueel misbruikt. Als de mensen zondereen officiële functie binnen de kerk worden meegeteld, zouden er zelfs 330.000 slachtoffers kunnen zijn. Dat stelt een commissie die namens de kerk, onderzoek doet.

De commissie onder leiding van Jean-Marc Sauvé heeft 22 zaken van vermeend seksueel misbruik binnen de Franse katholieke kerk doorverwezen naar justitie. Zo’n veertig zaken zouden zijn verjaard, terwijl de vermeende daders nog in leven zouden zijn.
De commissie heeft de gegevens van die personen doorgegeven aan de kerk. In zo’n 80 procent van de gevallen zijn slachtoffers jongens of mannen, concludeert de commissie.
Sauvé laat weten dat 60 procent van de slachtoffers kampt met problemen rond seksualiteit en gevoelsleven.
De commissie doet sinds 2018 onderzoek naar misbruik binnen de Franse katholieke kerk.
Zondag liet Sauvé weten dat naar schatting “tussen 2.900 en 3.200 daders rond misbruik” (priesters of kloosterlingen) sinds 1950 actief zijn of zijn geweest.

Het probleem bestaat nog steeds, zei Sauvé tijdens de presentatie van het rapport.
Hij uitte ook kritiek op de houding van de kerk. Die zou zich decennialang, tot zeker 2000, onverschillig hebben opgesteld tegenover de slachtoffers van het misbruik. Er was sprake van nalatigheid, zwijgen en een gebrek aan maatregelen tegen het misbruik, aldus Sauvé.
Een woordvoerder van het Vaticaan meldt dat de paus “met pijn” kennis heeft genomen van de inhoud van het rapport.