Zuid-Afrikaanse oud-president Zuma geeft zichzelf alsnog aan bij politie

8 July 2021

Comments: 0

Donderdag 08 juli 2021-  De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma zal zichzelf alsnog vrijwillig bij de politie melden om zijn gevangenisstraf van vijftien maanden uit te zitten. In een tweet meldde de Zuma Foundation dat de oud-president op weg is naar de gevangenis in de provincie Kwazulu-Natal waar hij zijn straf moet uitzitten.

Eerder op woensdag had het ministerie van Politie duidelijk gemaakt dat het zich gedwongen zag om Zuma voor middernacht te arresteren. Volgens het ministerie zou het uitblijven van een arrestatie, zolang er geen opdracht zou komen voor uitstel van Zuma’s straf, minachting van het constitutionele hof hebben betekend.

De minister van Politie en de hoofdcommissaris van het land zouden kunnen worden aangeklaagd als ze Zuma niet hadden laten arresteren. Eerder leek de ex-president voorlopig op vrije voeten te blijven.

Het constitutionele hof veroordeelde Zuma eind vorige maand tot vijftien maanden celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een commissie die de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap onderzoekt. Vorig jaar kwam Zuma aanvankelijk nog wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn.

Eerder dit jaar weigerde de ex-president om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.

Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Zij mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

-Nu.nl-