In China is een enorm oud stel tanden gevonden. Wetenschappers gaan ervan uit dat de tanden, die werden gevonden in het fossiel van een vis, ruim 420 miljoen jaar oud zijn. Nog niet eerder werden zulke oude tanden gevonden, schrijft AP.
Het fossiel stamt uit het siluur. Dat is een periode die zich zo’n 419 miljoen tot 443 miljoen jaar eerder afspeelde. Toen was de aarde nog veel ‘natter’ door een hoger zeeniveau.
Wetenschappers vermoedden al langer dat vissen rond die tijd tanden en kaken ontwikkelden. De vondst van de fossielen ondersteunt die bewering. Het is doorgaans heel moeilijk om onderzoek te doen naar het siluur, omdat er bijna geen fossielen worden gevonden die zó oud zijn.
“Veel fossielen geven geen compleet beeld van lichamelijke veranderingen. We moeten het hebben van een klein stukje ruggengraat hier, een paar schubben daar”, zegt paleontoloog Matt Friedman tegen AP.
Volgens de wetenschappers tonen de nieuwe vondsten ook andere (lichamelijke) veranderingen aan. Zo konden de vissen door de tanden hun ‘dieet’ aanpassen en maakte hun lichaam ook een verandering door, door nieuwe vinnen te ontwikkelen.
De fossielen werden al in 2019 gevonden, tussen een stel rotsen. De Chinese onderzoekers zeggen dat ze ook nieuwe vissoorten uit het siluur hebben ontdekt. Zo is er een haaiachtige soort met een benig pantser in de buurt van het hoofd ontdekt. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature.
-nu.nl-