21 maart Downsyndroomdag

21 March 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 21 maart 2018 – Jaarlijks is er op 21 maart extra aandacht voor mensen met het syndroom van Down. Vanaf 2012 wordt deze dag wereldwijd gevierd, dankzij de erkenning door de Verenigde Naties.

Het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) zet zich in voor de verbetering van de intergratie en aanvaarding van deze groep kinderen. Zij schenkt daarom in samenwerking met andere groeperingen en instellingen, zoals het S.O.G.K. en Stichting Matoekoe extra aandacht aan kinderen en jong volwassenen met het Syndroom van Down en hun ouders. De aktiviteiten, die in de Paramaribo Zoo worden gehouden, richten zich specifiek op talenten en mogelijkheden van deze groep.

Het syndroom van Down is vernoemd naar John Langdon-Down, de eerste arts, die in het jaar 1866 de aandoening omschreef.

Enkele algemene kenmerken van iemand met het syndroom van Down: Een vrij plat gezicht met met een afgeplatte neusbrug; scheef staande ogen, meestal spleetvormig en in de binnen ooghoekenbevindt zich vaak een huidplooi tussen de oogleden. Een kleine mond met een beetje groot lijkende tong: doordat de spieren slap zijn, hangt de tong meestal uit de mond. Aan de voetjes die ook wat plomperzijn, is vaak de ruimte tussen de grote teen en de tweede teen nogalruim.

Kinderen met het syndroom van Down,worden algemeen omschreven als een positief persoonlijkheidstereotype. Ze zijn hartelijk,lief, aardig en prettig in de omgang, vrolijk, gul, grappig en vertonen een positieve gemoedstoestand.
Naast deze opsomming van gunstige kenmerken, wordt ook gesteld dat deze kinderen koppig en eigenwijs kunnen zijn, minder actief en weinig doorzettingsvermogen hebben en ook getypeerd kunnen worden door een hogere mate van afleidbaarheid.

Bron bericht: Logopedist, Beverdijk L.BSc.
Bron foto: www.google.com