Situatie in dorpen Brokopondo onder controle

28 March 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 28 maart 2018 – De verontrustende videobeelden op sociale media over de ontstane situatie in de dorpen Dreypadda en Tapoeripa in het district Brokopondo hebben bezorgdheid onder de samenleving teweeggebracht. Na harde acties door de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling en andere actoren is het gelukt om de rust in het gebied terug te brengen. Met het traditioneel gezag wordt gekeken naar alternatieve oplossingsmodellen die kunnen leiden naar permanente ordening.

Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is er inderdaad bijkans een jaar geleden een goudader ontdekt te Tapoeripa in het district Brokopondo. Het betreft een gebied waarvan niemand de mijnrechten heeft.
Uit rapportage van districtscommissaris, Kenya Pansa, zijn er op dit moment geen activiteiten waargenomen binnen dit gebied. De rust is nu teruggekeerd, maar er wordt samen met alle andere actoren gekeken naar permanente oplossingen.

In het gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) brengt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) andere videobeelden in herinnering van soortgelijke situaties. Alhoewel de recente beelden minder erg zijn neemt het niet weg dat de situatie dringend aandacht behoeft volgens de bewindsman. Dit is dan ook aanleiding voor het bijeen roepen van verschillende actoren op zijn kantoor om te praten over een gezamenlijke aanpak van dit probleem.

Tijdens de besprekingen zat ook de directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto bij. Zijn bedrijf wordt mogelijk de nieuwe concessionaris van dit gebied.

Bron bericht: -Nationaal Informatie Instituut (NII)-
Bron foto: www.google.com