Tapoeripa gegarandeerd van medische zorg

20 March 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 20 maart 2018 – Voortaan zullen bewoners van Tapoeripa, aan de linkeroever van de Nickerierivier, 1x24uur toegang hebben tot medische zorg.
President Desiré Bouterse heeft zondag een poli geopend. Het gebouw wordt totaal gevoed door zonne-energie. Deze poli zal meer dan een poli zijn voor de plaatselijke bewoners. In dit Mungra Medisch Centrum zal er ook specialistische zorg worden aangeboden aan patiënten.

De kapitein van dit gebied Petrus Sabajo is blij met de opleving binnen Tapoeripa. “Un ben val uit maar a libi e kon baka in a dorpu” zegt hij blij in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). Hiermee refereert hij naar de mogelijkheid om te bellen en te internetten, schoon drinkwater te genieten, 1 x 24 uur energie, de ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij bij de landbouw en anderen.

President Bouterse, woonde dit heuglijk moment bij samen met de ministers Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en Patrick Pengel van Volksgezondheid.

Tijdens zijn toespraak blikte het staatshoofd terug op de eerste plannen om te komen tot de opzet van het centrum. De volksgezondheid is volgens het staatshoofd erg cruciaal voor de totale Surinaamse gemeenschap. “Eigenlijk zou ik deze dag willen bestempelen als de her-opbouw van Tapoeripa”, sprak de president. Hij kijkt met een tevreden gevoel terug naar onder andere het tot stand komen van dit medisch centrum.

Eén van de zaken die het staatshoofd zorgen baart met betrekking tot het milieu, is het medisch- afval dat zal ontstaan.
Antoine Elias, algemeen directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), gaf als idee aan om opzoek te gaan naar sponsoren om kleine verbrandingsovens aan te schaffen.
Elias is blij dat de regering de medische dienstverlening naar het Kabalebo gebied heeft gebracht en is ervan overtuigd dat goede gezondheidszorg gebracht moet worden naar de mensen, ongeacht hun woonplaats en aantallen.

Ook minister Patrick Pengel is blij met het team dat de afgelopen maanden heeft getrokken aan deze projecten tot aan de Kalebaskreek. Met het registreren van mensen in het gebied te Apoera zijn er uitdagingen geweest, maar met de gezamenlijke inzet is de polikliniek eindelijk een feit. Hiermee wordt de gezondheidszorg gebracht naar een ander niveau. Dit initiatief past ook binnen de doelstelling van de PAHO en WHO om de gezondheidszorg naar de mensen toe te brengen.

De opzet van het medisch centrum is een samenwerking geweest tussen het team van MMC en bouwvakkers van het Nationaal Leger. Daarnaast hebben ook Telesur en SWM zich ingezet om een geheel functionerende poli af te leveren.

 

 

 

Bron bericht: Nationaal Informatie Instituut (NII)
Bron foto: Nationaal Informatie Instituut (NII)