23 april Sint Jorisdag

21 April 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 21 april 2018 – Wereldwijd gedenken Scouts Sint Jorisdag op 23 april.

Hiermee wordt stilgestaan bij het feit dat de Scouts de gemeenschap dienstbaar zijn.

Door het kwaad steeds te verslaan en het goede te laten zegevieren, kunnen de Scouts samen met hun gemeenschappen werken aan een beter leefmilieu.

 

Het verhaal van SintJoris en de Draak gaat over de held Sint Joris die bij Scouting wereldwijd ieder jaar herdacht wordt. Sint Joris heeft eeuwen geleden een draak verslagen. Deze draak tiraniseerde de hele gemeenschap en iedereen was bang voor hem.

Alle ridders van het land werden gevraagd om deze draak te doden maar geen van ze durfde die uitdaging aan te gaan. Niemand durfde behalve een eenvoudige jongeman, genaamd Joris. Zijn liefde voor zijn medemens en de drang om een goede daad te verrichten en zijn mede mens te dienen hebben hem overtuigd om deze uitdaging aan te gaan. Hij was echter geen ridder en met een geleend paard, zwaard en schild trok hij ten strijde tegen deze draak. Het werd een bloedige strijd waar hij uiteindelijk die draak heeft verslagen. Dit tot grote vreugde van de gemeenschap. Als waardering werd hij door de koning van dat land tot ridder geslagen. Vanaf toen werd hij Sint Joris genoemd en wordt dit elk jaar herdacht.

 

De Boy Scouts van Suriname heeft ook activteiten in verband met de viering van Sint Jorisdag. Zo zullen de scouts vandaag, middels een wandel-rally  diverse onderdelen van het spel van verkennen ten uitvoer brengen. Dit zal in een deel van de binnenstad plaatsvinden.

Op maandag 23 april, Sint Jorisdag, wordt de dag begonnen met een vlaggen ceremonie op het hoofdkwartier van het “Weest Paraat” terrein.

Om half vijf ‘s middags start een rondmars vanaf het hoofdkwartier en zal er gelopen worden in de binnenstad. Op Sint Jorisdag is de traditie dat de scouts zoveel als mogelijk in uniform de school en hun werk bezoeken. Traditioneel zal ook de rode fajalobi niet ontbreken. Deze wordt elk jaar opgespeld als teken van naastenliefde en daarmee wordt ook het Surinaams element gegeven aan de viering.  Met de herdenking zal ook de Boy Scouts van Suriname benadrukken dat ze dienstbaar is en zal blijven aan de gemeenschap.

 

-Bron: Boy Scouts Suriname/Foto’s: google-