Meisjes met een beperking maken kennis met ICT

29 April 2018

In: Nieuws
Comments: 0


Zondag 29 april 2018 – De internationale Girls In ICT Day is in Suriname herdacht met meisjes die een beperking hebben. Meisjes van de Mytylschool, O.S. Lantoro en het Frank Cameron Instituut konden op 26 april kennismaken met de mogelijkheden binnen de ICT.

Het programma van de dag was ingedeeld in 6 blokken met groepen van 5 meisjes, die een ICT-toer kregen op het complex van het Frank Cameron Instituut.
Ze konden zich oriënteren bij de Robotics, de 3D-printing, Social Media, Gaming, Hackomation en aan een ICT-Quiz meedoen. Elk meisje beleefde het op dezelfde manier, maar toch anders met grote interesse en wisten vooral welke social media platformen de bekende zijn in Suriname; Facebook, Instagram en Snapchat.

In Suriname organiseert de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) dit jaarlijks evenement, samen met de ICT-Associatie. Er is geconstateerd dat personen met een beperking vaak vergeten worden en daar heeft de TAS verandering in gebracht.
Het is bekend dat de invloed van ICT van betekenis is en positief werkt op personen met een beperking. Met de ‘Girls With Disabilities GO ICT’ wordt het tegendeel bewezen, dat kinderen, vooral meisjes met een beperking, geen mogelijkheid hebben om zich verder te ontwikkelen of een carrière te beginnen binnen de ICT.

Er zit ook een stukje eigen wil in, zegt de voorzitter van de ICT-Associatie, Djina Berggraaf, want vrouwen zijn beter in het oplossen van problemen, waarbij samenwerking is vereist. Zij weet dat wanneer ook meisjes en jongens met een beperking zich interesseren in ICT, de mogelijkheden er zijn om oplossingen te bedenken voor hun beperking of die van anderen.

Ook de directeur van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Joyce Blokland heeft bevestigd samen met de waarnemend directeur van TAS, Wendy Klass-Jap-A-Joe, een plan te schrijven, zodat meer vrouwen en meisjes in tehuizen worden gestimuleerd, gemotiveerd en in het contact worden gebracht met ICT.

-Xaviera L. Arnhem, Camjo STVS Journaal-