Suriname noteert hoog aantal tienerzwangerschappen in de regio

1 April 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 1 april 2018 – Volgens het United Nations Fund for Population Activities (UNFPA) is Suriname, na Guyana in de Caribische regio, het land met het hoogste aantal tienermoeders. Op elke 100e zwangerschap zijn er 16 tienermeisjes.
Het project tienermoeders van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken noteert jaarlijks 250 tienermoeders met een ongewenste zwangerschap.
Het risico op ongunstige geboorte uitkomsten onder tienermoeders is veel groter.

Jongeren experimenteren volop met seks en relaties. Ze vragen zich onder andere af wie ze zijn, of waar hun voorkeur ligt als het gaat om liefde en seks.
Ze denken na over hoe hun lichaam eruit ziet en tot wie zij zich aangetrokken voelen. Het is een groeiproces waarbij steun en begeleiding hoort, in een positief en veilig klimaat.

Stichting Lobi Health Center en Stichting Perisur (Perinatale Interventies Suriname) met ondersteuning van de Rotary Club Paramaribo Residence (RCPR) hebben 350 leerlingen van het Mr. Dr. J. C. de Miranda Lyceum kritisch laten nadenken over de context van tienerouderschap en seksuele weerbaarheid.

Door trainers van Stichting Lobi Health Center is tijdens het thema ‘Voortplanting’ van het vak Biologie een interactief educatief programma verzorgt, waarin jongeren werden gestimuleerd en kritisch gemaakt om na te denken over de rol die ze zelf hebben bij hun gezondheid, het aangaan van seksuele relaties, toekomst planning en consequenties van ondoordacht handelen.

Uit evaluatie gedaan door Perisur blijkt dat 90% van de leerlingen de les zeer leerzaam vond. 82% vond het prettig om de les op interactieve wijze te krijgen.
89% zou andere leerlingen adviseren om deze les ook te volgen en gemiddeld gaven ze een 8.4 aan de les.

-Stichting Lobi-