Wateroverlast heeft aandacht ministers OWTC en LVV

8 April 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 8 april 2018 – Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie, heeft samen met deskundigen van het ministerie zich georienteerd in gebieden die te kampen hebben met wateroverlast.

De delegatie bezocht allereerst de schutsluis in Dijkveld. Op kleine misstanden na werkt deze sluis prima. Het gaat volgens de minister om het onderhoud en andere kleine zaken.
De meeste sluisdeuren gaan normaal open.
Ook bracht de delegatie een bezoek aan de sluis in Beekhuizen. De nodige maatregelen aan deze sluis zullen in de komende dagen worden uitgevoerd.
De afvaardiging ging ook een paar pompgemalen in het Noorden van Paramaribo af.
De informatie verkregen uit gesprekken met buurtbewoners zal zeker resulteren in acties op kort termijn verzekert de minister Pengel.

Ook bezocht de delegatie Commewijne. Landbouwers van Alkmaar en Lust en Rust in dit gebied maken zich vanwege de mate van neerslag ongerust over hun landbouwarealen.
“Ik ben blij dat we er vroeg bij waren zodat we meteen acties konden ondernemen”, zegt de bewindsman opgelucht over de maatregelen die al zijn genomen samen met deskundigen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut geeft de minister van LVV, Lekhram Soerdjan, aan dat zijn ministerie oog heeft voor de productiegebieden.
De nodige maatregelen blijven niet uit volgens de bewindsman.
Alhoewel Saramacca in veel mindere mate last heeft gehad van de regens blijft dit gebied onder observatie van LVV. In Commewijne is er vanuit het overleg met het districtscommissariaat en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie reeds een graafmachine aan het werk gezet.

Verder is de waterstand van de rivieren hoog, vanwege de maanstand.
Dit maakt dat de drainage niet zo effectief is en de gebieden langer onder water liggen.
De bewindsman is voorstander van een preventieve aanpak. Dit liet hij reeds bij de kennismaking op het ministerie aan zijn stafleden doorschemeren.
“Wij hoeven niet te wachten op de regen en calamiteiten om dan pas in te grijpen.
We kunnen alvast een scan maken van de landbouwgebieden en meteen de nodige aanpak daaraan koppelen.”

-Nationaal Informatie Instituut/ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij-