Bharrat Jagdeo betuigt solidariteit aan vissers en families vermisten

6 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 6 mei 2018 – Oud president Bharrat Jagdeo van Guyana tevens leider van de oppositie partij, People’s Progressive Party (PPP), is momenteel in Suriname.
Jagdeo geeft aan dat zijn bezoek een tweeledig karater heeft. Ten eerste is hij hier om solidariteit te betuigen aan de familieleden van de vermiste vissers.

Klik hier voor de video

Jagdeo ergert zich aan de wijze waarop de Guyanese overheid deze zaak aanpakt. Volgens hem moet zij effectiever en effecienter te werk gaan.

Klik hier voor de video

De gewezen president hoopt dat de Guyanese en Surinaamse overheid samen zullen werken om de zeepiraten sneller in de kraag te vatten, zodat zij vervolgd en berecht kunnen worden.
Jagdeo vertrekt woensdag terug naar Guyana.

Binnen een week kunnen de vissers weer veilig terug op zee. Volgens minister Ronni Benschop van Defensie zal de regering de veiligheid op de Surinaamse wateren opvoeren, zodat de visserijsector spoedig weer op gang kan komen.

Klik hier voor een verslag

Eerder werd ook bekend dat de Guyanese minister van Publieke Veiligheid, Khemraj Ramjattan aan het hoofd van een delegatie, naar Suriname komt voor overleg met minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie.
De regering en het bestuur van het Visserscollectief hebben de afgelopen dagen gesprekken gevoerd over het geweld in de Surinaamse wateren, waarbij doden zijn gevallen.

Minister Getrouw laat via het Nationaal Informatie Instituut weten dat er een goede samenwerking is tussen het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger over deze trieste aangelegenheid. De regering benadrukt dat de nazorg van de getroffen families en nabestaanden de nodige aandacht heeft. De acties die door het Korps Politie Suriname, Nationaal Leger en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing worden gecoördineerd, zijn in volle gang.

Visverwerkingsbedrijf Ansoe Fisheries en NDP-jongeren van Commewijne hebben aan de families van de vermiste vissers pakketten met levensmiddelen geschonken.

Bij de overval op zee in de vroege ochtend van 28 april, hebben tot nu toe vijf vissers de tragedie overleeft. Drie lijken zijn geborgen nabij de Wia Wiabank terwijl twaalf vissers nog worden vermist.

Intussen zijn er al verdachten aangehouden, waarbij één heeft bekend in opdracht te hebben gehandeld.

Van een vermoedelijke zeeroof nabij de kust van Matapica op 2 mei, is er vooralsnog weinig detail bekend. Het zou gaan om één boot met 5 personen aan boord van wie nog elk spoor ontbreekt.

-STVS Journaal/ Starnieuws/ NII-