CBB voorziet dagelijks 100 tot 150 burgers van ID-kaarten

12 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 12 mei 2018 – Bij de afdeling ID-kaarten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) worden er elke dag 100 tot 150 ID-kaarten gemaakt. In de vakanties loopt dit aantal nog meer op. Zo zijn in de afgelopen paasvakantie twee tot drie keer zoveel mensen een ID-kaart komen maken. Het gaat vaak om burgers die hun ID-kaart zijn komen inruilen, omdat de geldigheidsduur is verstreken. Ook wanneer de informatie op de ID-kaart is veranderd, wordt een nieuwe ID-kaart aangevraagd, zegt Natasha Wong Swie San, Waarnemend Directeur van het CBB.

Ze doet een beroep op de samenleving om bij de aanvraag van een ID-kaart de juiste documenten mee te nemen, zodat er geen stagnatie plaatsvindt. Zestien- en zeventienjarigen die zich voor de eerste keer aanmelden, moeten het familieboekje en een uittreksel brengen. “Het is belangrijk dat ze een uittreksel brengen, omdat wij dan kunnen zien dat ze inderdaad ingeschreven staan op een Bureau voor Burgerzaken. Het uittreksel geeft ook aan dat je nog niet geregistreerd bent als ID-gerechtigde en dan kom je een ID-kaart maken”, legt de CBB-functionaris uit. Bij de allereerste keer worden de gegevens van de aanvrager geverifieerd met de geboorteakte. Is de aanvrager in Suriname geboren, dan heeft de CBB-medewerker de registers van de burgerlijke stand van geboorte ter beschikking om te verifiëren.

Burgers die niet in Suriname geboren zijn, dienen een recente of gelegaliseerde geboorteakte mee te nemen. De afdeling ID-kaarten heeft dit document nodig, omdat zij anders niet kan beschikken over een geboorteakte om de juiste gegevens te kunnen verifiëren.

Het CBB is ook op de zaterdag open om de burgers van dienst te zijn.

-Nationaal Informatie Instituut-