‘Controle CBvS moet scherper’

31 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 mei 2018 – De 19 miljoen euro, die twee weken geleden is aangehouden door de Nederlandse douane, is nog steeds niet vrijgegeven. Het geld dat afkomstig is van Surinaamse banken wordt onderzocht op verdenking van witwas-praktijken.
Asiskumar Gajadien, lid van de Vaste Commissie Financiën in DNA, is van oordeel dat de controle van de Centrale Bank van Suriname, als moederbank, veel scherper moet.

Klik hier voor een verslag

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt aan Starnieuws dat er niks mis is met de euro’s die de banken hebben opgekocht bij de vijf cambio’s. “Alle transacties met de banken zijn gerapporteerd aan de Centrale Bank van Suriname,” benadrukt Bhailal. Deze gegevens zijn ook verstrekt aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Nederland wil weten wat de herkomst is van de euro’s. Zoals gebruikelijk de afgelopen vijf jaren, doet de CBvS de geldverzending voor de banken. Het geld dat in beslag genomen is, moest naar China waarmee Suriname een swapdeal heeft. Intussen is de CBvS de banken tegemoet gekomen en heeft een financiële voorziening getroffen waardoor de importen van ondernemers normaal voortgang kunnen vinden.

Bhailal zegt dat een deel van het geld dat de banken opgekocht hebben van cambio’s afkomstig is. Er is gevraagd om aan te geven bij welke klanten de euro’s zijn opgekocht. Dat is netjes doorgegeven aan de banken, zegt Bhailal. Hij merkt op dat minister Hoefdraad in gesprek met de cambiohouders gevraagd heeft om gegevens, omdat de regering ook met de kwestie bezig is. De minister heeft de gegevens ook gekregen. “Wij zijn geen verdachten in deze kwestie,” benadrukt Bhailal, die op een beurs in Thailand is met een delegatie van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

-Clayton Hiwat, STVS Journaal/ Camera: Ramkoemar Sewgobind-
-Starnieuws-