De Balie heeft elf advocaten erbij

31 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 mei 2018 – Xiomara Letnom-Simson, Vishal Balradj, Monique Watchman, Stefanie Dassasingh, Antoon Karg, Preshand Baldew, Natasha Soekra, Biswenath Moerahoe, Roy Soerdjbali, Gail Sitaram en Gracia Sitaram zijn woensdag beëdigd tot advocaten en toegelaten tot de balie.

“Laat het recht uw passie zijn, de dienstbaarheid aan de rechtzoekenden uw missie en integriteit en deskundigheid uw visie.” Dit advies gaf waarnemend Hofpresident, Iwan Rasoelbaks, de nieuwe toegelaten advocaten mee.
Hij merkte verder op dat er meer rechters en griffiers nodig zijn om de 213 advocaten te kunnen verwerken in het rechtsbedrijf met rechtszaken. Het Hof is momenteel bezig met de schrijfjuristensopleiding, de RIO opleiding en de met de zij-instroom van rechters.

Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, zei dat als het moment zich voordoet dat er een conflict tussen wet en gerechtigdheid ontstaat, gekozen moet worden voor gerechtigdheid, zoals dit een eeuwenoude traditie is in Suriname. De advocatuur is een mooi en waardig beroep volgens Monorath en een goede uitoefening van de advocatuur draagt bij aan de instandhouding van de rechtsstaat. Dit maakt dat het een beroep is met een maatschappelijke opdracht. Puur winstbejag en/of geldzucht kunnen daarom nooit op de eerste plaats staan, beklemtoond hij. De afhankelijkheid met de overheid is volgens Monorath de afgelopen tijd helaas steeds toegenomen, terwijl het een vrij en onafhankelijk beroep is.

Carmen Rasam, waarnemend procureur-generaal, vroeg de nieuwe advocaten zich te houden aan de kernwaarden van het beroep. Deze zijn het dienen van het belang van de cliënt. Vertrouwelijkheid in de relatie met de cliënt. Deskundigheid voor een adequate procesvertegenwoordiging. De onafhankelijkheid in de rolvervulling en ook de integriteit van de advocaat. “Van een advocaat wordt integer handelen verwacht tegenover de rechterlijke macht, maar in het bijzonder ook tegenover de rechtzoekenden.”

-Starnieuws-