Elektriciteitsvermogen Apoera drastisch verhoogd

5 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 5 mei 2018 – De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft een nieuwe 500 kilowatt (kW) CAT3512 dieselgenerator in gebruik genomen in de centrale van Apoera. Samen met de aanwezige machines heeft de centrale nu een opwekvermogen van 3 maal 500 kW. Dat is niet alleen ruim voldoende voor de huidige piekbelasting van 340kW, maar ook voor de opkomende bedrijven.

“Enkele bedrijven hebben zich al aangemeld en binnenkort wordt gestart met de inhoudelijke gesprekken” zegt Rabindre Parmessar, de directeur van de EBS.
“Fase 1 van dit project is afgerond en was bedoeld om het opwekvermogen te upgraden naar een zodanige situatie dat bij uitval van één van de machines, de overige machines als back up kunnen dienen. Ook kan onderhoud op de machines plaatsvinden zonder dat de klant daarvan wat opmerkt. In de volgende fase zullen de oeververdediging en de dienstwoningen worden aangepakt. Tegen eind 2018, begin 2019 moet de totale upgrading afgerond zijn. Na de elektrificatie van Pokigron en omgeving zijn wij als directie enorm tevreden met het feit dat wij ook dit afgelegen gebied op een technisch goed niveau hebben kunnen brengen”, aldus de EBS topman tijdens een oriëntatie bezoek aan Apoera.

Anno 2018 telt Apoera ruim 3.000 inwoners. Ongeveer 1.200 huishoudens en bedrijven worden voorzien van elektriciteit. Met de installatie van de nieuwe 500 kW CAT dieselgenerator is het vermogen in dit dorp verruimd naar 1.500kW.
Niet alleen de capaciteit is uitgebreid, maar ook het gebouw dat aan een onderhoudsbeurt toe was, is gerenoveerd. In fase 2 zal ook de straatverlichting in dit gebied worden vernieuwd.

-Bron: Nationaal Informatie Instituut-