Guyana is zover om verdachten zee piraterij te berechten

31 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 mei 2018 – In Guyana zijn de justitiële autoriteiten zover om officieel verdachten van het bloedbad in april voor de Surinaamse kust, te berechten. De Guyanese vissersbaas die in Berbice was aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewapende berovingen is woensdag in staat van beschuldiging gesteld. Nakool ‘Fyah’ Manohar uit Berbice dichtbij de grens met Suriname, is aangeklaagd voor moord op de Guyanese visser Tiliknauth Mohabir.

Mohabir was één van de vissers in de boten die eind april en begin mei voor de Surinaamse kust werden overvallen en om het leven gebracht. Op grond van de Anti-piraterijwet van Guyana kunnen burgers daar aangeklaagd en berecht worden ook wanneer het misdrijf op de wateren van een ander land heeft plaatsgevonden. Manohars voorarrest werd met twee weken verlengd.

Op 13 juni moet hij weer voor de rechter verschijnen. Lyndon Alves, politiecommandant van Berbice, zegt dat de komende dagen nog een moordaanklacht die verband houdt met de overvallen in Suriname tegen deze verdachte zal worden ingebracht. De aanklacht is, zegt Alves, het resultaat van het politieonderzoek dat zowel in Suriname als in Guyana is verricht naar de piratenaanval. Rechercheurs uit beide landen hebben geconcludeerd dat de overvallen geen gewone berovingen waren om economisch gewin.

Het bloedbad was een vergelding voor de moord op Manohars broer, Somnauth Manohar. Hij, eveneens een visser, werd op 30 maart voor zijn huis te Munder doodgeschoten bij een drive-by shooting. De daders van deze moordaanslag zijn nog niet aangehouden.

De verdachte is ook ten laste gelegd dat hij betrokken was bij twee andere berovingen op zee in 2015 en 2016. Nankool ‘Fyah’ Manohar wordt gezien als de opdrachtgever van de overval op de vissersboten.

-de Ware Tijd-
-Foto: google/getty images-