Indiase president voor het eerst op bezoek in Suriname

20 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0


Zondag 20 mei 2018 – Het bezoek van president Ram Nath Kovind van India aan Suriname volgende maand markeert een historisch moment voor beide landen.
Het zal de eerste keer zijn dat een staatshoofd van India ons continent bezoekt en Suriname heeft de eer het eerste land te zijn dat de president zal aandoen. Vanaf de vestiging van een Surinaamse ambassade in India in 2000 is de interesse in ons land toegenomen. De relatie tussen Suriname en India dateert van twee jaar na de onafhankelijkheid van Suriname, in 1977. Sinds die periode werken beide landen aan versterking van onderlinge diplomatieke bilaterale banden.

De voorbereidingen voor de komst van het staatshoofd en zijn delegatie zijn in volle gang. De protocollaire, logistieke en veiligheid aspecten worden nu reeds in place gebracht. Volgens minister Yldiz Polack – Beighle van Buitenlandse Zaken, moet het bewustzijn bij iedere Surinamer gaan groeien dat vrede ons exportproduct is. De harmonie tussen de verschillende culturen in ons land zal ook aan de delegatie uit India worden tentoongesteld.

De samenleving zal breedvoerig worden geïnformeerd over het programma dat zal worden afgewerkt. Vast staat dat er diverse Memoranda of Understandings (MOU’s) getekend zullen worden, in De Nationale Assemblee zal er een speciale vergadering zijn en ook de ground breaking ceremonie voor de bouw van het Indiaas Cultureel Centrum zal plaatsvinden. Bovendien zullen de First Ladies van beide landen zich toespitsen op sociale projecten, waaronder ook de rehabilitatie van de palmentuin en bezoeken aan verschillende instellingen.

In juni is het 145 jaar geleden dat immigranten uit India hier voet aan wal zetten. Volgens de BuZa bewindsvrouw kan Suriname leren van de industrie in India op het gebied van traditionele geneeskunde. Suriname staat bekend om haar vele bossen en ook in dat bos is er rijkdom te vinden. In de samenwerking met India kan er kennis en capaciteit vergaard worden om deze rijkdom te ontwikkelen.

-Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken-
-Foto: google-