Komst Indiase president belangrijk moment voor Suriname

30 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0


Woensdag 30 mei 2018
– De komst van de Indiase president Ram Nath Kovind in de periode 19-21 juni naar ons land markeert een belangrijk moment. Niet alleen is het de eerste keer dat een Indiase president Zuid Amerika bezoekt, ook zal er een nieuwe dimensie aan de relatie tussen Suriname en India toegevoegd worden.

Dit zei ambassadeur Arnold Halfhide in het TV Programma Opinie. Het onderwerp was de Bilaterale Relatie tussen de beide landen. De komst van het Indiase staatshoofd is een bezoek van het hoogste niveau in de bilaterale relatie tussen de twee naties. Alles wat onderdeel is van de samenwerking zal worden besproken en is het zo dat India niet zomaar een land is maar een natie met 1,3 miljard inwoners. Volgens ambassadeur Halfhide is de bevriende mogendheid één van de opkomende economieën in de wereld wat veel voordelen voor ons land zal opleveren.

Ambassadeur Satendar Kumar van India in ons land die eveneens te gast was in het programma gaf aan, dat zijn land altijd een uitstekende relatie met ons land onderhouden heeft. Dat president Desire Bouterse en zijn ambtgenoot Kovind elkaar zullen ontmoeten omschreef hij als de ultieme vorm van diplomatie. In de periode dat president Kovind hier zal zijn, zal er zoveel mogelijk de relatie aangaande besproken worden. Tijdens het bezoek zullen er ondermeer Memoranda of Understanding (MOU) op verschillende gebieden getekend worden.

De voorbereidingen voor de komst van het staatshoofd en zijn delegatie zijn in volle gang. De protocollaire, logistieke en veiligheidsaspecten worden nu reeds in place gebracht. Volgens ambassadeur Halfhide is er een speciale commissie in het leven geroepen met vertegenwoordigers van diverse disciplines. Ook was een advance party uit India op bezoek om zich hier te oriënteren en dit team is tevreden teruggekeerd, stelt de diplomaat.

In De Nationale Assemblee zal er een speciale vergadering zijn en ook de groundbreaking ceremonie voor de bouw van het Indiaas Cultureel Centrum zal plaatsvinden. Bovendien zullen de First Ladies van beide landen zich toespitsen op sociale projecten, waaronder ook de rehabilitatie van de palmentuin en bezoeken aan verschillende instellingen.

-Nationaal Informatie Instituut-