Minister Getrouw benadrukt: “Zoekactie naar vissers gaat onverkort door”

2 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 2 mei 2018 – In samenwerking met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), het Nationaal Leger en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) duurt het diepgaand onderzoek naar de vermiste vissers voort.
”De regering heeft na kennis genomen te hebben van het ernstig geval, waarbij vissers slachtoffers zijn geworden van zeepiraten, meteen stappen ondernomen.
Er zijn zoekacties op touw gezet en wij zijn nog steeds bezig”, verzekert minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. “Ik las dat de acties zijn gestopt gezet, niets is minder waar”, stelt hij resoluut in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut.

De kustwacht, de militairen en het Korps Politie Suriname zijn nog steeds aan het zoeken naar overlevenden met ondersteuning vanuit Frans-Guyana. Het staat volgens Getrouw vast dat de zoekacties tot het uiterste zullen worden uitgevoerd. Hij noemt verder ook het inzetten van een vliegtuig als onderdeel van de zoektocht.

De minister wijst erop dat de zoekactie van enorm belang is voor de familieleden van de vissers. “Ik praat bewust niet over nabestaanden want het bewijs daartoe is nog niet geleverd”, stelt de positief ingestelde bewindsman. Hij leeft mee met de families en zegt dat die mogen rekenen op elke mogelijke ondersteuning om het leed te verzachten.

De bewindsman garandeert verder dat de nodige stappen ondernomen zullen worden, die ertoe moeten leiden dat vissers in het vervolg veiliger zijn. In dat kader noemt hij onder meer het plaatsen van GPS-systemen en het in het leven roepen van speciale organisaties, in nauw overleg met het Visserscollectief.

Tot nog toe is er geen spoor van de vissers te bekennen. De Maritieme Autoriteit en de Kustwacht zijn sinds zondag op zoek, zegt Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, aan Starnieuws. Maandag heeft ook een vliegtuigje gedurende drie uren deelgenomen aan de zoektocht in de buurt van de Wia Wiabank voor de Surinaamse kust.

Er is ook een nieuwe groep vissers uitgevaren om te zoeken naar hun collega’s die vrijdag zijn aangevallen door zeepiraten. Volgens Lall is de kans op overlevenden klein, maar hoopt hij dat er tenminste lichamen van de vermisten worden gevonden. De vissers en familieleden hebben de hoop op overlevenden opgegeven, zegt de voorman van het Visserscollectief. “We hopen op de één of andere manier toch iets te vinden. Al is het dan alleen maar voor de gemoedsrust van de familieleden.”

Vier vissersboten zijn vrijdagavond aangevallen door zeepiraten. De bemanningsleden van de overvallen boten moesten overboord springen of zijn overboord gegooid.
De vangsten, motoren en alles wat bruikbaar was, hebben de kapers meegenomen.
Eén van de vissersboten is tot zinken gebracht, terwijl de piraten een andere hebben meegenomen. Van de twintig slachtoffers zijn er slechts vier terecht.
De overlevenden zijn mishandeld en hebben kapverwondingen over het lichaam.

-Bronnen: Nationaal Informatie Instituut/ Starnieuws-