Nyun Combé moet uitgroeien tot cultureel centrum

10 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 10 mei 2018 – Nyun Combé moet de komende periode meer worden dan slechts een accommodatie waar Afro-Surinamers uit het binnenland en Inheemsen, rituelen houden rondom het overlijden van hun dierbaren. De locatie aan de Kleine Saramaccastraat moet getransformeerd worden tot een cultureel centrum.

“Nyun Combé moet niet alleen een locatie zijn waar er dede oso’s en andere overlijdensrituelen gehouden worden, maar veranderen in een cultureel centrum. De handeling met betrekking tot het overlijden maken ook deel uit van de cultuur, maar we streven naar meer”, zegt Verno Pryor, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de Stichting Nyun Combé (SNC).

Prijor gaf zijn ideeën daarover prijs, na een ontmoeting op 4 mei tussen de RvT, het stichtingsbestuur, minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en enkele kapiteins uit Sipaliwini. De dignitarissen hebben tijdens de ontmoeting onder meer gevraagd om verbetering van de faciliteiten te Nyun Combé. Er zouden al geruime tijd klachten zijn over de sanitaire voorzieningen, ventilatie van de kamers en onderhoud van het complex.

Minister Dikan is bekend met de situatie van Nyun Combé. Hij gaat regelmatig op rouwvisite en heeft ook gewezen op enkele van de tekortkomingen van de locatie. Zo maakte hij eerder dit jaar ook al opmerkingen over de kleine kamers en de ventilatie. Hij opperde tijdens het bezoek van de kapiteins het idee om de kamers te laten uitbreiden en die eventueel te voorzien van airco’s. De mensen die er worden ondergebracht, zijn veelal de partners van overledenen.

Er zal alvast een grote schoonmaak plaatsvinden, waarna er gestart kan worden met het verbouwen. De RvT zal ook vaker overleg plegen met de nog door de minister te benoemen directeur en het stichtingsbestuur.

-ministerie van Regionale Ontwikkeling-