Regering gaat voor verdere ontwikkeling agrarische sector

30 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 30 mei 2018 – De regering doet er alles aan om de agrarische sector naar grotere hoogten te tillen. Dit gebeurt op basis van het Ontwikkelingsplan 2017-2021 waarbij projecten worden uitgevoerd met relevante stakeholders. Op maandag 28 mei vond de kick off plaats van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) en de implementatie van de Nationale Voedsel- en Voedingszekerheidagenda (FIRST) Suriname.

President Desiré Bouterse die de kick off van deze activiteit deed is ingenomen met de steun van de Europese Unie (EU) om de sector in ons land verder te ontwikkelen. Elk initiatief om de landbouwontwikkeling en daarmee ook het ondernemerschap te ondersteunen heeft de zegen van de regering. Het staatshoofd gaf aan, dat hij vaker de gebieden in het binnenland regelmatig bezoekt om deze initiatieven een duw in de rug te geven. President Bouterse noemde ondermeer gebieden als Redi Doti en Pierre Kondre (ananas), Kapasikele (cassave), Phedra (dragon fruit en gember) en Coronie (cocos) waar er nieuwe ontwikkelingen op gang zijn gekomen binnen de agrarische sector. Het doel van SAMAP houdt ook in dat de agrarische sector in Suriname wordt getransformeerd naar een dominante sector die het land een belangrijke positie zal geven.

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geeft in gesprek met het NII aan dat er allang gesproken wordt om de agrarische sector een betere rol te geven. Zowel SAMAP als FIRST geven daartoe volgens de bewindsman een belangrijke aanzet. Vooral de tuinbouw krijgt de nodige upgrading zodat er beter toegang verkregen wordt tot exportmarkten. Binnen de tuinbouw branche zijn er heel wat bedrijven op micro, small en medium size actief, stel de bewindsman. Met de eerdergenoemde projecten moeten er ongeveer 1000 kleinschalige landbouwers bereikt worden. De agrarische sector draagt momenteel bij aan 10% van de inkomsten voor de Staat. De tuinbouw is daar onderdeel van en levert een wezenlijke bijdrage aan werkgelegenheid en de eigen voorziening. De bewindsman hoopt dat de gemeenschap notitie neemt van deze projecten. Er zijn ook andere projecten in voorbereiding. De tuinbouwgemeenschap moet ook zelf initiatieven ontplooien en niet wachten op het moment dat er vanuit de overheid contact met hen wordt gemaakt.

Het doel van SAMAP is om de duurzame agrarische ontwikkeling in Suriname te versterken door middel van een meer concurrerende en veilige productie en een betere toegang tot de markt. De EU komt gedurende vier jaren in met een bedrag van 12,8 miljoen euro. De nadruk wordt gelegd op fruit en groente, niet-hout bosproducten en de verwerking van wortelgewassen door gemeenschappen in het binnenland. Het beleid ondersteuningsmechanisme FIRST van de FAO richt zich op strategische planning en prioriteitstelling, facilitering van interactie tussen belanghebbenden en het gebruik van informatie en kennismanagement voor coordinatie en innovatie. Het FAO programma levert een bijdrage van US$ 200.000.

-Nationaal Informatie Instutuut-