Samenwerking STINAPA en Rotary Suriname voor behoud Cultuurtuinbos

27 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 27 mei 2018 – De Stichting Nationale Parken (STINAPA) is donderdag een samenwerking aangegaan met Rotary Suriname middels een ondertekening van een Memory of Understanding (MoU). De samenwerking houdt in het behoud, de bescherming en het geven van bekendheid aan onder andere de jongeren over de botanische tuin, meer bekend als het Cultuurtuinbos.

De cultuurtuin is ontstaan tijdens het Nederlandse koloniale bewind in het begin van de 19e eeuw, om uitheemse planten en bomen te testen op het Surinaamse klimaat. Dagelijks komen bezoekers naar de cultuurtuin in de ochtend en middag voor een wandeling of om te joggen. Anderen maken gebruik van de aanwezige sporttoestellen. Het is dus van belang het park niet alleen schoon en veilig te houden voor sporters en bewoners aldaar, maar ook moet deze tuin, die van bijzondere historische waarde en van onschatbare wetenschappelijke betekenis is, behouden worden.

STINAPA is een werkarm van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), die belast is met het beheer van parken. Met de ondersteuning van Rotary Suriname zal veel meer gedaan worden met betrekking tot duurzaam beheer van het cultuurtuinbos.

“Het behouden, beheren, rehabiliteren en ëxploitateren van het cultuurtuinbos zal naast recreatie, ook bijdragen aan educatie voor de toekomst”, aldus minister Lekhram Soerdjan van LVV, die ook een toespraak heeft gehouden tijdens de launch. Het educatieve karakter van de botanische tuin werd benadrukt tijdens de launch. Daarom zijn de 7e leerjaars kinderen van de J. Th. Wenzelschool uitgenodigd om dit evenement bij te wonen.

Na de ondertekening van de MoU, is overgegaan tot onthulling van het naambord en zitbank, het doorknippen van het lint en de plaatsing van het naambord op de ‘Jacaranda Filicifolia’. Deze boom is geplant in 1915 en is afkomstig uit Australië. Het naambord is geplaatst door de Rotary International president, Ian Riseley, die momenteel op bezoek is in Suriname.

-ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij-