SAO krijgt assistentie van Columbia om nieuwe curricula te ontwikkelen

7 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 7 mei 2018 – De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) krijgt assistentie van Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA), het Nationale Beroepsopleidingsinstituut van Columbia, voor het ontwikkelen van nieuwe curricula van het vakinstituut.

Directeur Joyce Lapar zegt aan het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat de Columbiaanse counterpart twee deskundigen naar Suriname heeft gestuurd om na te gaan hoe er een curriculum kan worden ontwikkeld voor elke afdeling zodat er gesproken kan worden over gestandaardiseerde trainingen.

Als voorbeeld zal er een curriculum voor de afdeling Elektro worden ontwikkeld. Indien dat goed wordt uitgewerkt kan dat voor de overige afdelingen worden toegepast.

Met de nieuwe te ontwikkelen curricula moet de SAO inspelen op de behoefte van het bedrijsfleven. Uit evaluatie met de SENA delegatie is gebleken dat de SAO degelijk top kwaliteit producten aflevert. De directeur geeft aan dat bijvoorbeeld de Lasafdeling het heel goed doet maar er moet nog veel gebeuren. Lapar hoopt dat met SENA de positie van de SAO verbeterd wordt in het belang van Suriname.

Olga Lucia Quintero Ocampo van SENA zegt, dat zodra de delegatie terugkeert er een werkplan gepresenteerd zal worden dat de goedkeuring draagt van zowel Suriname als Columbia. Dan pas kan tot verdere uitvoering worden overgegaan. In het werkplan zal ook de tijdslijn worden aangegeven binnen hoeveel tijd het project moet worden afgerond. Het is de bedoeling dat er deskundigen zullen worden aangewezen om de docenten in Suriname verder te onderwijzen zodat deze de kennis kunnen overdragen.

De Columbiaanse delegatie heeft eerder deze week een bezoek gebracht aan Arbeidminister Soewarto Moestadja. De samenwerking tussen SAO en SENA dateert van 2012 en vloeitvoort uit de Zuid-Zuid relatie. Deze samenwerking heeft eerder geresulteerd in het trainen van 4 instructeurs van de SAO in Columbia in het bedienen van heavy equipment. Het ging in deze om een train de trainer cursus. Hierna heeft de SAO daadwerkelijk personen getraind in het bedienen van zware machines. Met het werkbezoek van SENA aan de SAO verwacht minister Moestadja dat de onderlinge samenwerking verder zal worden verbreed.

-Nationaal Informatie Instituut-