Stille loop trekt veel Guyanezen

5 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 5 mei 2018 – Gekleed in voornamelijk het zwart-wit hebben een paar honderd personen vrijdag deelgenomen aan de stille mars tegen de toenemende criminaliteit, een activiteit van The Next Generation Suriname. Voordat er werd gelopen door de binnenstad, hebben een pandita, een imam en een dominee de aanwezigen bemoedigd.
Het overgrote deel van de deelnemers bestond uit Guyanezen; vrienden, families en collega’s van de slachtoffers van de brute overvallen op zee.
Als teken van troost voor de nabestaanden van de vermiste vissers, is er bij het oude Vlaggenplein een grote kaars aangestoken. Er zijn ook witte ballonnen opgelaten.

Het leken nog geen honderd mensen die zich op het oude Vlaggenplein hebben verzameld. Maar bij de loop is de groep aangezwollen tot een flinke stroom van mensen met voorop de Surinaamse vlag, omhoog gehouden door een Guyanese vrouw.

Aan het eind van de loop is er samen gezongen en gebeden. Sommige aanwezigen barstten in tranen uit. De families, vrienden en collega’s van de slachtoffers op zee, stellen het zeer op prijs dat de organisatie hen de kans heeft geboden zich te uiten.

Op papieren bordjes is er ook kritiek geuit op de houding van de regering in de kwestie van de moorden op zee. President Desiré Bouterse heeft bij zijn terugkeer uit Brazilië, aangegeven dat de zaak grondig wordt onderzocht.

Intussen zijn alle drie lijken geborgen die werden gesignaleed door Gum Air piloten, nabij de Wia Wia Bank. Van de roof vorige week vrijdag zijn er nog 15 vissers vermist. Er zijn vijf overlevenden. Van de overval woensdag voor de kust van Matapica, zijn alle slachtoffers nog spoorloos.
In Suriname en Guyana zijn er al aanhoudingen verricht. Veel wijst erop dat de brute overvallen op zee te maken hebben met een vergelding op de moord van Somnauth Manohar, die op 30 maart in Munder is doodgeschoten. Manohar zou een leider zijn geweest van zeepiraten.

-Bronnen: Starnieuws/dWTonline-