Surinaams doksenvlees binnenkort op Trinidadiaanse markt

18 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 18 mei 2018 – Tijdens de 46ste COTED (Council for Trade and Economic Development) vergadering, in Georgetown, Guyana is de kwestie van export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad en Tobago, besproken. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), heeft op de vergaderingen op 16 en 17 mei aangegeven, dat Suriname langer dan vier jaren in consultatie is met Trinidad en Tobago om doksenvlees uit ons land op de markt van de CARICOM-natie te krijgen.

Wil Suriname doksenvlees naar Trinidad en Tobago exporteren, dan moeten de autoriteiten van dat land Suriname eerst op de lijst van “approved countries for importation of poultry and poultry products” plaatsen. De regering van Trinidad en Tobago heeft in november 2017 het voorstel voor de import van doksenvlees uit Suriname voorgelegd aan haar parlement. Echter, goedkeuring van dat voorstel bleef uit.

De minister van Handel van Trinidad en Tobago, Gopee-Scoon, heeft tijdens haar spreekbeurt op de eerste vergaderdag van de 46ste COTED melding gemaakt, dat het Parlement van Trinidad en Tobago het voorstel om Suriname op te nemen op bovengenoemde de lijst, afgelopen week heeft aangenomen. Deze melding werd onder luid applaus van collegaministers en overige aanwezigen verwelkomd. De goedkeuring zal formeel in het gewijzigd wetsontwerp worden afgekondigd, die volgens de minister van Trinidad en Tobago twee weken kan duren.

Minister Tsang heeft zijn dank uitgesproken aan zowel het CARICOM Secretariaat voor de inspanningen, de regering van Trinidad en Tobago, het onderhandelingsteam bestaande uit de ministeries van Buitenlandse Zaken, Landbouw Veeteelt en Visserij en HI&T om eindelijk bevroren doksenvlees uit Suriname toe te laten op haar markt.
De bewindsman benadrukte, dat hij uitkijkt naar de afkondiging van de wet, die de export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad en Tobago zal formaliseren.

-ministerie van Handel, Industrie en Toerisme-