SVJ veroordeelt schending burgerrechten

24 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 mei 2018 – De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft kennis genomen van het voorval, waarbij de fotojournalist Regilio Derby zou zijn gehinderd in de uitoefening van zijn taak, zijn werkmateriaal zou zijn vernietigd en hij zou zijn geschaad in de belevenis van zijn burgerrechten.

De SVJ heeft niet alleen de fotojournalist gehoord, maar heeft zich ook gewend tot de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) om zich te beraden over deze kwestie. De SVJ komt tot een voorlopige conclusie, dat burgerrechten zoals persvrijheid, recht op een menswaardige behandeling, het eigendomsrecht en het recht op intellectueel eigendom in het geding zijn geweest.

Het beperken of schaden van deze rechten wordt veroordeeld. De SVJ kijkt uit naar het resultaat van het aan haar toegezegd onderzoek door het KPS, in hoeverre manschappen zich aan deze mensenrechtenschendingen hebben schuldig gemaakt. De SVJ wijst erop, dat elke aantasting of het in het geding brengen van burgerrechten als zeer ernstig wordt opgevat door de internationale gemeenschap en Suriname doet dalen op de World Press Freedom Index.

De fotojournalist wenst geen strafrechtelijk onderzoek tegen politieinspecteur Sergio Gentle. Wat hij wel wil is dat de politiefunctionaris in het publiek zijn excuses aanbiedt, meldt Radio10. Derby diende dinsdag een officiële klacht in bij de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname.

De fotograaf heeft vorige week vrijdag ruim zeven uren op het politiebureau doorgebracht waarna hij om half tien ‘s avond is vrijgelaten.
“Ik werd geboeid in een snikhete auto geplaatst met gesloten ramen. Ik lag ruim een half uur in de auto badend in mijn zweet. Ik voelde dat ik zuurstof tekortkwam en sloeg met mijn hoofd tegen de ruit om aandacht te vragen. Ik snakte naar lucht”, vertelt Derby zoekend naar woorden. Uiteindelijk kwam er een agent af op zijn hulpgeroep. Deze zei: “We zijn vergeten dat u in de auto zat.”

Derby, een freelancefotograaf van verschillende dagbladen, bevond zich vrijdag aan de Groenhartstraat om foto’s te schieten van het geval waarbij de geüniformeerde politie en het Regio Bijstand Team (RBT) een vermoedelijke rover op de hielen zaten. De verdachte die zijn erf oprende is door de politie beschoten en kwam ter plekke te overlijden.
De fotojournalist bevond zich op dat moment op een aangrenzend erf om foto’s te schieten. Hij zag plotseling een agent in burgerkleding met een vuurwapen aan zijn zij op hem afkomen. Deze sloeg Derby op zijn borst met de woorden: “Verwijder van hier.” De fotograaf ging door met het schieten van foto’s.

“Ik zei: beambte ik ga maar één foto schieten. Toen ik weg wilde lopen werd ik bij mijn hand vastgegrepen met de woorden: ‘U bent aangehouden. U hindert het onderzoek en u pleegt verzet’.” Op het bureau aangekomen is de foto die Derby gemaakt had uit de geheugenkaart van zijn camera gewist door een politieman.

-de Ware Tijd/Radio10-