Traditioneel gezag Matawai en actiegroep bereiken overeenstemming

20 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0


Zondag 20 mei 2018 – Het Traditioneel Gezag van de Matawai-stam en de actiegroep ‘Feti Gi Matawai’ hebben een maandenlange twist beëindigd met de ondertekening van de Gezamenlijke Verklaring Matawai. Daarmee garanderen ze ook de terugkeer van orde en rust in het Matawai-gebied aan de Boven-Saramaccarivier.

De ondertekening vond plaats op donderdag 17 mei aan het einde van een tweedaagse krutu in de Congreshal. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft, namens de regering van de Republiek Suriname, bemiddeld gedurende de besprekingen, waarin partijen hun problemen hebben aangekaart.

De spanningen bij een deel van de Matawai-stam waren gerezen, omdat er te weinig transparantie was over het beheer van middelen die de stam verdiend, onder meer uit de opbrengsten van het gemeenschapsbos van de stam. In de verklaring is opgenomen dat de beheersdaden van het Matawai Fonds en de Commissie Gemeenschapsbossen voorlopig worden stopgezet. De bestaande contracten tussen het Traditioneel Gezag en ondernemers in het gebied worden geëvalueerd.

Partijen zijn daarnaast overeengekomen dat ze voortaan alles eraan zullen doen om problemen op te lossen door middel van constructief overlegd en goede samenwerking, met inachtneming van de traditionele gezagsstructuren en de voorgenomen duurzame ontwikkeling van het Matawaigebied.

-Nationaal Informatie Instituut-