“Vissers kunnen vanaf vandaag weer veilig op zee”

12 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 12 mei 2018 – Vissers kunnen vanaf zaterdagmiddag 12 uur weer onbezorgd naar zee om te vissen. Dat is de boodschap die Defensieminister Ronni Benschop vrijdagavond overbracht tijdens een ontmoeting met de vissersgemeenschap aan de Anton Dragtenweg. Daarvoor zijn zowel het Nationaal Leger en de politie als andere veiligheidsorganen in stelling gebracht

Benschop wenste niet in details te treden, maar merkte op dat alle onderdelen van het leger worden ingezet. Defensie en het ministerie van Justitie en Politie blijven waakzaam zodat vissers veilig hun werk kunnen doen en blijven bijdragen aan de voedselvoorziening en de economie van het land.

Over de getroffen maatregelen bleef Benschop op de vlakte.
“Wij weten wat voor strategieën wij handhaven om het gevoel van veiligheid terug te brengen. Niet alleen bij de vissers, maar bij de totale gemeenschap”, zei de bewindsman. Hij riep vissers op vertrouwen te hebben in de regering. “Er heeft zich een gruwelijk incident voorgedaan”, zei de bewindsman, maar het is de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het zeegebied weer veilig is.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft de vissers meegedeeld dat degenen die illegaal in Suriname zijn, een legale status zullen krijgen. “We zijn blij dat jullie openhartig zijn over de illegaliteit,” merkt Getrouw op. “We werken eraan want we kunnen jullie ook niet gewoon uit het land zetten. Jullie hebben ons nodig, wij hebben jullie ook nodig,”garandeert hij de vissers.

Samen met zijn collega Benschop zegt Getrouw dat een oplossing wordt gebracht in andere problemen, zoals identificatie en een alarmnummer zoals de vissers weer hebben aangehaald vrijdag. Het onderzoek naar de brute aanval op de vissersboten, is nog gaande.

Donderdag werd bekend dat een vierde lijk is geborgen, dat was aangespoeld op Number 63 Beach in Guyana. Het stoffelijk overschot is geïndentificeerd als één van de slachtoffers van zeepiraterij, eind april. Eerder zijn nabij de Wia Wiabank drie lijken geborgen. Die identiteiten zijn nog niet bekend.
Naar ruim 10 vissers wordt nog gezocht. Vijf hebben de roofoverval overleefd.

-Bronnen: De Ware Tijd/Starnieuws-