Voorlichters LVV en RO krijgen training in productie hooglandrijst

26 May 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 26 mei 2018 – In het kader van het trilateraal project tussen Suriname, Brazilië en Nieuw Zeeland: ”Support to the Improvement of the Upland Rice Cultivation in Suriname” is voor voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling (RO) een ééndaagse training “Mechanization in Upland Rice Cultivation” gehouden. Het doel van het project is om de productie van hooglandrijst in Suriname te verbeteren met het oog op voedselzekerheid voor binnenlandbewoners.

Enkele onderwerpen die aan de orde gekomen zijn: mechanisatie in ontbossing, inzaai, bemesting, toepassing van bestrijdingsmiddelen, oogsten en opschonen. Binnenkort gaan de deelnemers demonstratieplots van hooglandrijst opzetten op de proeftuin.

Het trilateraal project is in 2015 van start gegaan en wordt gefinancierd door Nieuw Zeeland. Brazilië en Suriname ondersteunen waar nodig. Agrarische expertise en technische assistentie komen van het Onderzoeksinstituut ‘EMBRAPA Rice and Beans’ van Brazilië.

De deelnemers van deze trainingssessie gaan in het vervolg de opgedane kennis en vaardigheden overdragen aan lokale gemeenschappen. Binnenkort wordt het inheemse dorp Bigi Ston in het district Marowijne aangedaan.
De 31 deelnemers zijn voorlichters van de ressorten Para, Brokopondo en Saramacca, medewerkers van ODLOAV en de proeftuinen Dirkshoop, La Poule en Tijgerkreek West, en ook van het ministerie van RO.

-ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij-