145 jaar Hindoestaanse Immigratie

5 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 5 juni 2018

– Op 5 juni 1873 arriveerde het eerste zeilschip met Hindoestanen in Suriname, genaamd de ‘Lala Rookh’. Aan boord waren er 399 personen. Hierna werden nog vele

 

malen Hindoestanen naar Suriname gehaald. Tot 1926 werden circa 34.304 contractanten naar Suriname gehaald. Elk van hen diende vijf jaar op de plantages te werken, en waren daarna vrij om naar India terug te keren. Van deze contractanten zijn maar 11.512 teruggekeerd naar India. Dat wil zeggen dat tweederde deel in Suriname is gebleven.

145 jaar Hindostaanse immigratie wordt groots gevierd in Suriname. De dag is begonnen met een bloemenhulde bij het beeld van ‘Baba en Mai’ door onder andere Vicepresident Ashwien Adhin en echtgenote. Ook het beeld van Mama Sranan is omhangen door mala’s.

 

Na de bloemhulde is op het Onafhankelijkheidsplein een “dorpje” geopend. Daar wordt weergegeven hoe de voorouders hebben geleefd. Er is ook een pottenbakker aanwezig die ‘live’ potten bakt.

Om 15.00 uur vertrekt vanuit het Lala Rookhgebouw een stoet van praalwagens naar het Onafhankelijkheidsplein. Daar zal er een lijvig cultureel programma worden afgewerkt tot in de late avonduren. De menigte zal onder andere toegesproken worden door de Culturele Unie Suriname en president Desi Bouterse. Ook in enkele districten zijn er activiteiten ter herdenking van 145 jaar Hindostaanse immigratie.

-Bronnen: Starnieuws/Google-