29ste herdenking SLM vliegramp

8 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 8 juni 2018 – 29 jaar terug stortte een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neer nabij Zanderij, tijdens een landing bij mist. Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven; elf passagiers en een hond overleefden de ramp. De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek zouden brengen aan familie. Ook zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen, in het vliegtuig. De SLM vliegramp is de grootste uit de Surinaamse geschiedenis.

Er waren ook drie officieren van het Nationaal Leger aan boord van het verongelukte toestel, op 7 juni 1989. Dit werd donderdag aangehaald tijdens de 29ste herdenking, bij het monument op de begraafplaats Rusthof.

Klik hier voor een verslag

De Douglas DC8 Super 62 was in 1969 gebouwd voor Braniff International Airways. Na het faillissement van Braniff werd het toestel in december 1983 geleased aan Arrow Air. Aanvankelijk leasede de SLM op haar beurt het toestel van Arrow Air, maar in 1986 werd het gekocht. Het kreeg de naam Fajalobi. Na enige tijd door SLM aan Tropical Airways te zijn geleased, werd het weer door SLM in gebruik genomen. Het werd toen vernoemd naar de Surinaamse zwemmer Anthony Nesty.

De cockpitbemanning op deze vlucht bestond uit gezagvoerder Will Rogers (66), copiloot Glenn Tobias (45) en boordwerktuigkundige Warren Rose (65).
Toen de Anthony Nesty bij Zanderij aankwam, was het, anders dan het weerbericht had voorspeld, mistig. Het zicht was evenwel niet zo slecht dat er niet op zicht kon worden geland. De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. Bij de vierde poging negeerde de bemanning de automatische waarschuwing (GPWS) dat het toestel te laag vloog. Het toestel raakte op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengte-as en stortte om 04.27 uur plaatselijke tijd ondersteboven neer.

De bemanning was geleverd door een Amerikaans uitzendbureau voor piloten. Uit onderzoek bleek dat de papieren van de bemanning niet in orde waren.
Gezagvoerder Rogers had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens het landen op een verkeerde baan. De co-piloot vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig.

Geconcludeerd werd dat de gezagvoerder roekeloos had gehandeld door voor een ILS-landing te kiezen terwijl hij daar geen toestemming voor had, en door onvoldoende op de vlieghoogte te hebben gelet. De SLM werd verweten de kwalificaties van de bemanning onvoldoende te hebben gecontroleerd.

-Verslag: Kiantha Akiemboto, STVS Journaal/ Camera: Romeo Hoepel-

-Achtergrond + foto’s: Google-