Fondsen nodig voor boek kunstenaar René Tosari

13 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 13 juni 2018 – Het is vijftig jaar geleden dat René Tosari in Paramaribo aan het Nationaal Instituut voor Kunst & Cultuur zijn kunstenaarschap begon. Ook is het vijfenveertig jaar geleden dat hij zijn eerste solo-expositie had, en het is tevens het jaar dat de beeldend kunstenaar 70 wordt. Mooie redenen om nu een boek
over zijn rijke kunstenaarschap uit te brengen. Daaraan wordt inmiddels hard gewerkt, laat Readytex Art Gallery weten in een persbericht.

Echter, er ontbreken nog wat fondsen en de samenstellers hebben besloten om middels ‘crowdfunding’, de hulp van het publiek in te roepen.
“Voor de realisering van het boek is gedeeltelijke financiering ontvangen van het Mondriaan Fonds. Ook René Tosari zelf en Readytex Art Gallery leveren een bijdrage aan de financiering. Voor de vormgeving en het drukken van het boek is er nog een bedrag van € 9.000,- nodig. Dat willen de samenstellers vinden middels ‘crowdfunding’, waarbij wij gezamenlijk een beroep doen op u! Wij hopen dat u, net als wij van Readytex Art
Gallery, dit project een warm hart toedraagt.”

De beeldend kunstenaar Tosari heeft een indrukwekkende en bewogen
oeuvre, dat beslist meer bekendheid verdient. In Readytex Art Gallery is er veel van zijn werk te zien, maar dat is uiteraard maar een fractie van de omvangrijke collectie die heeft geproduceerd.

René Tosari is om meer dan één reden een belangrijke kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met zijn grafiek en maakte tal van schilderijen, waarbij hij telkens werkte aan het verbeteren van zijn techniek. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw slaagde hij er met het kunstenaarscollectief ‘Waka Tjopu’ in om kunst in de Surinaamse samenleving te brengen. Gedurende zijn periode als docent heeft hij veel leerlingen uitgedaagd
om kunst te positioneren in een maatschappelijke context.

Behalve in Suriname, speelde hij als kunstenaar ook een actieve rol in de samenleving in Nederland en dan met name in de Amsterdamse Bijlmermeer. In Nederland was hij één van de grondleggers van Open Atelier Zuidoost in Amsterdam.

Om uw bijdrage te doen aan de ‘crowdfunding’ kunt u hier terecht: https://www.voordekunst.nl/projecten/7348-rene-tosari-diversity-is-power-1

-Readytex Art Gallery-