Loopbaanplanning als handvest voor bestuursambtenaren

15 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 15 juni 2018 – Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft de beschikking Loopbaanplanning (vergelijkbaar met een handvest) overhandigd aan Margaretha Malontie, Deken van de Districtscommissarissen en aan voorzitter Glenn Swamipersad van de Algemene Bond Personeel Regionale Ontwikkeling ABPRO.

Malontie is opgelucht nu die fase is bereikt. De Loopbaanplanning bevat onder meer richtlijnen voor de nieuwsdienst. Ook de taken en disciplines van de bestuursdienst zijn daarin verwerkt. Bestuursambtenaren zijn verplicht zich te laten scholen. Ook de intrede van nieuwe bestuursambtenaren is in de beschikking vastgelegd. Zo verwacht ze meer kadervorming.
Swamipersad zegt dat de vakbond al 15 jaar geleden heeft gevraagd om een Loopbaanplanning, die maar niet kwam. De vakbondsvoorzitter heeft de minister gevraagd om de bestuursambtenaren, nu dit voorbij is, ook de gelegenheid te geven de opleiding tot Buiten Gewoon Agent van Politie (BAVP) te volgen. Dat zou helpen bij de toepassing van snelrecht, één van de redenen waarom er toentertijd vanwege de overheid in alle districten een commissariaat is opgezet. “Als deze twee zaken zijn gerealiseerd is de bestuursdienst compleet,” aldus Swamipersad.

De overhandiging vond plaats op woensdag 13 juni tijdens een ceremonie op het hoofdkantoor van het ministerie.

De minister heeft vanaf zijn aanstelling structureel overleg over de Loopbaanplanning gehad met de bond. Deze beschikking brengt, behalve de andere positieve zaken, ook een belangrijke ontwikkeling met zich mee: “Er heerste chaos wat bevorderingen betreft. Er was spraken van willekeur. Met dit document hopen we dat dit tot het verleden zal horen.”
Aan het einde van de overhandigingsceremonie zei hij te hopen dat de in de beschikking genoemde rechten, plichten en sancties een ieder ten goede zal komen.

-ministerie van Regionale Ontwikkeling-