Minister Dodson naar eerste ministeriƫle ISA-meeting in Duitsland

26 June 2018

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 26 juni 2018– Terwijl tijdens het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind, met name over de samenwerking op het gebied van Solar energie tussen Suriname en India concrete afspraken zijn gemaakt, vond in Munchen-Duitsland de eerste ministeriĆ«le meeting plaats voor lid landen van de International Solar Alliances (ISA).

Het ministerieel overleg is de eerste meeting van ISA-lid landen. Voor deze keer was het accent gericht op het samenbrengen van beleidsmakers, investeerders, financiƫrders en onderzoekers op het gebied van Solar energy om samen van gedachten te wisselen hoe de effectiviteit van de ISA te verhogen.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), heeft namens Suriname geparticipeerd aan dit gebeuren met het hoogtepunt op 21 juni waarbij de high level ministeriƫle meeting werd gehouden. Bij die gelegenheid heeft de minister de vergadering toegesproken waarbij de nieuwe energie wet van Suriname is gepresenteerd en welke plannen er bestaan voor de introductie van Solar energie in de energie mix van Suriname.

Daarnaast had de deelname van Suriname de volgende doelstellingen:
– Het zoeken van aanvullende financieringsmechanisme voor met name 1 x 24 uur elektriciteit voor het binnenland inclusief de educatie centra en ontwikkeling centra (Agro, toerisme en huisnijverheid)
– Het zoeken van assistentie voor het opzetten van mini grids in het binnenland van Suriname, waarbij specialisten van ISA Suriname zullen bijstaan bij het opzetten van hybride (combinatie tussen Solar, biomassa/biodiesel en fossiele brandstoffen). De focus zal niet slechts zijn op het voorzien van verlichting, maar het voorzien van 1 x 24 uur elektriciteit aan het binnenland.
– Het ministerie van NH streeft ernaar om een samenwerking met de Anton de Kom universiteit van Suriname aan te gaan, waarbij de Faculteit voor Technologische Wetenschappen (FTW) een Solar Centre for Excellence and Research zal herbergen. En om via de ISA de financiĆ«le middelen en technologie binnen te halen ten behoeve van deze samenwerking.

Verder zijn er bilaterale gesprekken gevoerd met de ISA, de Global Solar Council en diverse bedrijven van India over de invulling van de 20 Miljoen USD door India. Er zijn nadere afspraken gemaakt om op korte termijn aan de slag te gaan met het bedrijfsleven van Suriname en India en te kijken naar de mogelijkheden om invulling te geven aan deze lening.

-ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen-